Kako tijekom pripreme jela smanjiti količinu suđa za pranje?
Savjeti za dulji odmor nakon ručka
Svi volimo jesti, većina kuhati, a najmanje je onih koji uživaju u pranju posuđa. Kako biste smanjili količinu nagomilanog suđa koje će poslije trebati oprati i pospremiti, prisjetite se ovih savjeta!
- Koristite obje strane daske za rezanje! Ako ste ostavili „trag“, brzinski obrišite pa je okrenite na drugu stranu i nastavite sa sjeckanjem.

- Prvo sjeckajte suhe, neutralnije sastojke poput orašastih plodova, a zatim one intenzivnije poput češnjaka, jakih sireva ili inćuna
- Ne posežite za novim priborom u svakom koraku pripreme (zvuči jednostavno, no ponekad se zaboravimo i koristimo jednu žlicu za tjesteninu, a drugu za povrće; čak i ako imate drobilicu za češnjak, možete ga usitniti nožem; ribajte sir i koricu limuna na istom ribežu…)

- Nakon korištenja, umjesto u sudoper, odložite pribor na površinu gdje će ga, ako zatreba, biti lakše ponovno dohvatiti!
- Umjesto blanširanja, koje zahtijeva nove posude za pranje, u cjediljki prelijte povrće kipućom vodom iz kuhala pa isperite hladnom – to je posebno dobar izbor za povrće poput kelja ili blitve.
- Ako pečete u pećnici, obložite lim papirom za pečenje ili aluminijskom folijom. Ne samo da ćete se poštedjeti ribanja već ćete, pečete li mekše povrće i meso, uz malo vještine iskoristiti fini umak od pečenja!
- U mjernoj posudi prvo izmjerite suhe, a zatim mokre sastojke.
- Kuhate li nešto prvi put (ili nakon mnogo vremena), prvo pročitajte recept kako biste sastojke iz istog koraka lakše grupirali bez mazanja puno zdjelica i posuda.
- Koristite istu posudu ili tavu za različite korake jela. Ovisno o namirnici koju ste prvo kuhali, ponekad će biti dovoljno samo brzo prebrisati posudu i nastaviti s pripremom.