U novom tjednom vodiču donosimo ideje jednostavna jela koja jednako dobro funkcioniraju kao ručak ili lagana večera.
Salata od piletine
Ponedjeljak. Preživjeli ste prvi radni dan u tjednu – nagradite se osvježavajućom i hranjivom salatom koja će vam uljepšati ostatak dana!
Potrebno vam je oko 300 g rikole i mladog špinata, 200 g kuhane ili pržene piletine te 50 g Sirela Ribanca. Za dresing pomiješajte tri velike žlice „crvenog“ Brzo & Fino kiselog vrhnja ili milerama, tri žlice maslinova ulja, dvije žlice senfa (dijon ili običnog) te sok od polovice limuna. Dresing možete pripremiti i ranije te držati u hladnjaku. Povrće i piletinu začinite solju, paprom, žličicom maslinova ulja i tri četvrtine krupno ribanog Ribanca (manju količinu ostavite za kraj). Umiješajte i dresing te na kraju dodajte preostalu količinu Ribanca!

Otvoreni omlet od rajčice i bosiljka
Utorak. Kod jednostavnog mediteranskog omleta jedino trebate izabrati hoćete li ga pripremiti za ručak ili večeru! Potrebna su vam dva do tri jaja, žlica maslinova ulja, četiri cherry rajčice narezane kriške ili četvrtine te nekoliko listova svježeg bosiljka. U zdjelici razmutite jaja, dodajte prstohvat soli, svježe mljeveni papar i žlicu mlijeka. Na tavi zagrijte ulje i pržite rajčice oko 2 minute, a zatim dodajte jaja. Malo miješajte, a kad se kajgana ravnomjerno ispeče, dodajte bosiljak, preklopite na pola te okrenite na drugu stranu. Pred kraj ubacite nekoliko komadića Salakis sira. Kad je pečeno, poslužite uz čašu mlijeka.

Penne s graškom
Srijeda. Jednostavan recept kojim ćete premostiti tjedan na brzi i fini način. Skuhajte tjesteninu penne rigate (dobar su izbor i školjkice ili conchiglie te orecchiette) i sačuvajte malo vode od kuhanja. Narežite i na maslinovom ulju popržite sitno nasjeckana četiri češnja češnjaka i svježu papričicu, te po želji tanko narezane komadiće slanine i mrkve. Nakon dvije minute dodajte smrznuti grašak i 200 grama pasirane rajčice te pržite dok grašak lagano ne porumeni. Dodajte malo vode u kojoj se kuhalo tijesto, zatim tjesteninu i ribani Ribanac. Ako je umak pregust, dodajte mu još malo vode od tijesta.

Zapečeno & fino
Četvrtak. Vrijeme pripreme ovog jela možda je najdulje od svih ovotjednih prijedloga, no dobar dio posla odrađuje pećnica! Potrebna su vam četiri pileća batka, krilca ili oko 400 g pilećih prsa, dvije glavice crvenog luka narezanog na četvrtine, jedna crvena paprika, tri zrele rajčice i dva do tri batata – sve narezano na manje komade. Sastojke istovremeno stavite u posudu na papir za pečenje, posolite, popaprite i začinite s nekoliko žlica maslinova ulja i žlicom slatke mljevene crvene paprike. Sve dobro izmiješajte i pecite na 180-200 stupnjeva oko sat vremena, dok piletina ne porumeni, a batati ne postanu hrskavi izvana i meki iznutra. Za laganiju verziju, preskočite piletinu i dodajte koju mrkvu ili jednu jabuku narezanu na četvrtine.

Proljetna pašta
Petak. Za lagani završetak tjedna, lagana proljetna pašta! U zdjelici razmutite dva jaja, posolite i popaprite te dodajte 200 g Brzo & Fino umaka Ribanac. Dok se tjestenina kuha, odvojite dvije žlice vode i dodajte mješavini jaja i umaka u zdjelici. Kuhanoj tjestenini dodajte malo vode od kuhanja, svježi špinat i umak iz zdjelice. Sve kratko izmiješajte na laganoj vatri, pospite nasjeckanim orasima i poslužite uz matovilac.

Jelovnikom punim jednostavnih, a finih jela uljepšajte svaki radni tjedan na najfiniji mogući način. U slast!