preloader
Najbolje kreme i glazure za slastice

Najbolje kreme i glazure za slastice

Savjeti za pripremu najsočnije komponente torti i kolača

Bilo da se radi o završnom sloju ili nadjevu, krema je ono po čemu pamtimo dobru tortu ili kolač.

Na jednom mjestu donosimo pregled najpoznatijih:

Čokoladna glazura

Klasična čokoladna glazura priprema se na pari s čokoladom, maslacem i po želji vrhnjem za šlag. Čokoladu natrgajte na kockice i stavite u posudu u kojoj ćete raditi glazuru, a u drugoj posudi otopite maslac (do točke vrenja) pa ga uz stalno miješanje prelijte po čokoladi. Ne štedite na maslacu - dodajte ga u količini malo manjoj od čokolade. Možete dodati i kap-dvije ulja i mrvicu soli.


Za tzv. mirror glaze vam ne treba čokolada, ali će vam trebati želatina, kakao, vrhnje za šlag, šećer i voda. Postupak je sljedeći: 2 žličice želatine prelijte s 50 ml vode pa ostavite da nabubri. U drugoj posudi 150 g šećera prelijte s 50 ml vode i 100 g Brzo & Fino vrhnja za šlag pa lagano zagrijavajte dok se šećer ne otopi. Kad smjesa zakuha, skinite s vatre, dodajte nabubrenu želatinu i miješajte dok se ne sjedini sa smjesom. Na kraju uz stalno miješanje dodajte 50 g prosijanog kakaa. Glazuru prohladite, po kolaču je lijevajte od sredine i nemojte je poravnavati nožem.

Ganache

Jedna od najpoznatijih slastičarskih krema može poslužiti kao završni sloj, ali i nadjev torte. Pripremite li lagani biskvit s orasima, razrežete ga i nadjenete svaki sloj ganache kremom, dobili ste savršenu čokoladnu tortu punog okusa, ali bez one „težine“ koja često prati slavljeničke torte.


Finu ganache kremu za tortu pripremite od vrhnja za šlag u koji se dodaje razlomljena tamna čokolada. Trebat će vam 400 g čokolade i 400 g Brzo & Fino vrhnja za šlag (omjer može biti i 2:1 u korist čokolade – probajte obje verzije pa izaberite onu koja vam se više sviđa!).

Kraljevska glazura (royal icing)

Ova se glazura najčešće koristi za male suhe kolačiće, a poznata je po tome da brzo očvrsne


Nanosi se na keksiće slastičarskom vrećicom, a priprema od šećera u prahu, bjelanjaka i malo limunova soka. Izmiksajte 4 bjelanjaka u snijeg, zatim na manjoj brzini lagano dodajte 450 g šećera. Ulijte žličicu limunova soka i lagano miksajte još 5-10 minuta, sve dok se smjesa ne stisne i ne dobijete čvrste vrhove. Na kraju možete umiješati i boje po želji, u cijelu smjesu ili dio nje. Osim što daje aromu, limunov sok pomaže kremi da očvrsne, no možete koristiti i ekstrakt vanilije. Ako je krema prečvrsta, razrijedite je s malo vode. Koristite je odmah jer se brzo stvrdne ili je prebacite u hermetički zatvorenu posudu.

Šlag

Tučeno vrhnje može biti i savršen završni sloj torte – samo ga pripremite u dorađenoj verziji, kao chantilly kremu! Miksajte 500 g Brzo & Fino vrhnja za šlag s 150 g šećera u prahu i 2 žličice ekstrakta vanilije. Ako neka krema može poslužiti kao spas u zadnji čas za nadijevanje torte, onda je to chantilly.

 

Buttercream

Na ovu slatku kremu od maslaca i puno šećera s dodatkom mlijeka (ponekad i vrhnja za šlag) sigurno ste naletjeli ako ste proučavali američke recepte za torte ili cupcakes.

 

Postoji nekoliko inačica buttercream glazure: američka, francuska, njemačka, talijanska i švicarska. Za najjednostavniju, američku (sve ostale uključuju bjelanjke, žumanjke ili cijela jaja), trebat će vam 225 g maslaca sobne temperature, 450 g šećera u prahu, 50 ml mlijeka sobne temperature te žlica i pol ekstrakta vanilije.

Prvo miksajte maslac dok ne omekša (1-2 minute), zatim polagano dodajte šećer miksajući na srednjoj brzini. Kad ste dodali sav šećer, povećajte brzinu i miksajte još 5 minuta dok ne dobijete prozračnu kremu. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije ili druge arome te mlijeko, pa miksajte dok se sastojci ne povežu.

 

Kremu iskoristite odmah ili je čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi za poslije. U buttercream možete dodati i kakao u prahu.

Krema od sira

Jednostavna krema od mascarponea i šećera savršena je za aromatične torte i biskvite, a vjerojatno je najpoznatija kao glazura za tortu od mrkve. Potrebna su vam samo dva sastojka, mascarpone i šećer u prahu u omjeru 4:1 - 4 žlice mascarponea, 1 žlica šećera u prahu. 


Slobodno dodatno aromatizirajte ovu kremu s malo ribane korice limuna ili naranče!

Ako volite pripremati jednostavne kolače ali i ostaviti dobar dojam, samo ispecite jednostavnu bazu i poigrajte se kremama i glazurama! Za dodatni efekt kod ukrašavanja torte iskoristite sezonsko voće i začine - zvjezdasti anis, štapiće cimeta, suhe brusnice, šipak ili listiće badema - podarit će joj neodoljivi zimski štih.