preloader
Najbolje ljetne salate

Najbolje ljetne salate

Ako postoji idealno razdoblje za uživanje u salatama, onda je to ljeto. Uz toliko sočnog sezonskog povrća ne možete pogriješiti, a istraživanjem novih kombinacija okusa salate ćete pretvoriti u prave male gozbe.

Kad ste kreativni, salata je u središtu zbivanja na stolu – ili izvan kuće.  Otkrijte u kojim ćemo salatama uživati ovog ljeta (i pridružite nam se u tome):

Salata od borovnica i Salakisa

Ovu, na prvi pogled neobičnu kombinaciju voća i povrća jednostavno morate probati. Kombinacija borovnica, mlade salate, Salakisa i badema s dresingom od balzamskog octa, meda, maslinovog ulja, limuna i mljevenog maka kao stvorena je za ljetni osvježavajući obrok koji puca od zdravlja. Recept potražite ovdje.

Caprese s kaparima

Kao što ljeto ne može proći bez velikih količina sočnih rajčica i svježeg mirisnog bosiljka, niti jedan vodič kroz ljetne salate ne smije izostaviti Caprese salatu. Kombinaciji mozzarelle rajčica, maslinova ulja i bosiljka dodajte još sjeckani luk i kapare. Lagano, aromatično i osvježavajuće – u vrućim danima računajte na veliku količinu!

Salata od špinata, pinjola i paprike

Papriku nasjeckajte na komadiće i popržite na malo maslinovog ulja ili nasjeckajte prethodno pečenu papriku koja se čuva u maslinovom ulju i začinima. Dodajte malo crnih nasjeckanih maslina i pomiješajte sa špinatom. U pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 5 minuta na papiru za pečenje tostirajte dvije žlice pinjola. Pripremite dresing od octa, limunova soka, sjeckanog crvenog luka, maslinova ulja, meda te soli i papra. Pomiješajte sve sastojke, a možete umiješati i žlicu Salakisa. Uz ovu salatu odlično idu i krutoni, koje također možete pripremiti u pećnici na 180 stupnjeva: kruh narezan na komadiće posipajte s maslo maslinova ulja i pecite do 10 minuta.

Salata od mladog graška i Ribanca

U posoljenoj vodi kratko blanširajte grašak u mahunama, ocijedite i stavite u zdjelu. Zalijte maslinovim uljem, začinite s malo soli i mljevenog papra i ribanom koricom jednog limuna. Obilno posipajte ručno ribanim Ribancem, u što većim komadićima.

Salata od leće i komorača

Skuhajte leću, dodajte svježi komorač i začinite maslinovim uljem, solju i paprom. Upotpunite Salakisom i uživajte!

Topla salata od patlidžana, kvinoje i špinata

Ova je salata spremna preuzeti mjesto glavnog jela, a iako nije hladna, osvježava ljetnim mediteranskim okusom. Prije pripreme očistite patlidžane, narežite ih na komadiće i ostavite posoljene barem 20 minuta, pa ih kratko popržite s češnjakom na maslinovu ulju. Zatim dodajte špinat, sve malo promiješajte na vatri pa ubacite kuhanu kvinoju. Posolite i poparite, pa prije posluživanja posipajte komadićima Salakisa i svježeg bosiljka.

Salata od piletine, tikvica i oraha

Piletinu narežite na trakice, popržite te dodajte tanko narezanim svježim tikvicama. Posolite, popaprite, posipajte nasjeckanim orasima, sitno nasjecnakim lukom i ribanim Ribancem. Začinite s par kapi maslinova ulja. Za dresing dobro pomiješajte Brzo & Fino kiselo vrhnje, sol, papar i malo limunova soka.

 

Uz ljetne salate, vrijeme koje provodimo u kuhinji je kraće, a kombinacije jela još su zanimljivije.