Savjeti za bogatije domaće krafne
Krafne su nam drage u svako doba dana: podjednako pašu za doručak, kao desert nakon ručka i kao slatka večera! Najfinije su one domaće, savršeno meke i sočne, ali ne pretjerano masne.
„Klasičari“ će uvijek odabrati one s pekmezom. I mi ih obožavamo, posebno u pokladno vrijeme, ali ovaj smo put odlučili istražiti nešto drukčije - popularne američke krafne. Svojedobno smo za vas prikupili provjerene savjete za pripremu domaćih krafni, a uz ove jednostavne ideje za ukrašavanje uživat će i oči i nepce:
Glazure
Uz jednostavne premaze prazne krafne postaju finije i zabavnije!
Namaz od lješnjaka i sjeckani lješnjaci: samo premažite gornju stranu namazom od lješnjaka i po vrhu dodajte sjeckane lješnjake. Za one koji žele znati više: lješnjake prethodno tostirajte u pećnici!
Čokoladni preljev: čokoladu natrgajte na kockice i rastopite u posudi, dodajte maslac na sobnoj temperaturi (ili ga prethodno otopite) te kuhajte uz stalno miješanje dok se ne povežu. Ne štedite na maslacu! Umačite krafne u glazuru, a po njoj dodajte sjeckane lješnjake.

Preljev od bijele čokolade: na pari na najmanjoj vatri otopite bijelu čokoladu uz stalno miješanje, a pred kraj dodajte malo otopljenog maslaca. Umačite krafne u glazuru pa po vrhu dodajte sjeckane lješnjake!

Voćna glazura: pomiješajte 160 g šećera u prahu s oko 80 g pekmeza ili pirea od šumskog voća.
Glazura od limuna: u zdjelici pomiješajte 80 g šećera u prahu i žlicu limunova soka pa miješajte dok ne dobijete glatku glazuru.

Namažite krafne i posipajte sjemenkama maka, kandiranim voćem ili raznim posipima u boji.

Nadjevi
Čime još puniti krafne osim pekmezom? Imamo nekoliko ideja!
Čokoladno punjenje: rastopite 220 g čokolade pa joj dodajte 200 g Brzo & Fino vrhnja za šlag i 30 g šećera. Sve miješajte na laganoj vatri, a kad se malo ohladi, kremu lagano izmiksajte sa 120 g Galbani mascarponea.

Nadjev od mascarponea i malina: fine američke krafne punjene kremom od mascarponea i malina morate probati! Recept potražite ovdje.
Nadjev od limuna: za kremu od limuna trebat će vam 5 žumanjaka, 130 g šećera, 120 ml limunova soka, ribana korica 4 limuna i prstohvat soli. Zagrijte vodu za vodenu kupelj pa na njoj u posudi pjenjačom dobro izmiješajte žumanjke, šećer, sol, limunov sok i koricu limuna. Stalno miješajte sve dok ne dobijete gušću smjesu, obavezno na tihoj vatri – voda mora lagano kipjeti, no ne prejako kako ne bi skuhala jaja. Kad se krema zgusne, procijedite je kroz cjediljku i prebacite u staklenku da se ohladi pa nadjenite krafne.
Koje su vam krafne draže – klasika ili što šarenije?