Otkrijte nove načine pripreme mladog luka!
Navikli smo ga jesti u salatama, svima je drag uz Zagrebački sir, mnogi ga vole gricnuti i uz janjetinu, a mi vam donosimo nekoliko novih načina pripreme mladog luka.
Roštilj na sunce
Otprilike u isto vrijeme kada mladi luk dolazi na štandove tržnica i police trgovina, počinjemo provoditi više vremena na otvorenom i vadimo opremu za roštiljanje. Zato sljedeći put svakako na roštilj stavite i mladi luk i otkrijte okus novog najdražeg priloga. Prethodno ga začinite solju, paprom i maslinovim uljem pa pecite cijelog na slabijoj vatri nekoliko minuta sa svake strane dok ne dobije boju i malo uvene. U nedostatku roštilja sasvim će dobro poslužiti i grill-tava, a želite li još bogatiji okus, prije pečenja luk omotajte slaninom.
Oh, Quiche!
Quiche je neodoljiv u svim varijacijama, a ovaj s mladim lukom pravo je otkriće. Prhko tijesto umijesite od 250 g brašna, 125 g hladnog Dukat maslaca, prstohvata soli i 65 ml hladne vode, zamotajte ga u prozirnu foliju te ostavite da se „odmori“ u hladnjaku otprilike jedan sat. Za to vrijeme pripremite nadjev: nasjeckajte vezicu mladog luka (2-3 komada ostavite sa strane) i pomiješajte s 250 g Brzo & Fino vrhnja za kuhanje, 200 g Brzo & Fino kiselog vrhnja, 3 jaja, 100 g President grane padano, posolite i popaprite. Tijesto izvadite iz hladnjaka, razvucite na debljinu od 2 do 3 mm i obložite kalup. Na tijesto izlijte pripremljenu smjesu i po vrhu složite mladi luk u komadu, koji ste sačuvali. Quiche stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko pola sata, odnosno dok ne dobije lijepu zlatnožutu boju.
Nešto na žlicu
Premda juhe nisu prva asocijacija na proljeće, ne treba ih posve zanemariti dolaskom toplijeg vremena. Mladi luk i grašak odličan su par, a ova jako jednostavna juha to i dokazuje. Na malo ulja pirjajte nasjeckani mladi luk (5 komada, i bijeli i zeleni dio). Kad uvene, dodajte 500 g graška, podlijte pilećim ili povrtnim temeljcem, začinite solju, paprom i koprom te kuhajte 10 do 15 minuta. Potom juhu usitnite štapnim mikserom i na kraju dodajte 100 g Brzo & Fino milerama. Po želji poslužite uz malo svježeg kopra, tostirani kruh i/ili komadiće prepržene slanine.
Egzotična palačinka
Iako nemaju gotovo nikakve veze sa zapadnjačkim palačinkama i zapravo su tanke beskvasne lepinje, kineske palačinke s mladim lukom postat će vam nova omiljena grickalica! U posudi štapićem ili vilicom pomiješajte 75 g brašna, prstohvat soli i 60 ml tople vode. Kad se smjesa poveže, prebacite je na pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto (1-2 minute). Pustite da se tijesto „odmori“ 10 minuta prekriveno krpom. Podijelite ga na 4 komada, razvaljajte u tanke palačinke i po svakoj rasporedite po jedan sitno nasjeckani mladi luk. Palačinke preklopite tako da "zarobite" luk pa još jednom razvaljajte. Pecite ih na srednje ugrijanoj tavi na malo ulja, minutu do dvije sa svake strane. Poslužite ih posute sjemenkama sezama uz umak od soje i sezamova ulja ili se odlučite za neku manje tradicionalnu varijantu pa ih, primjerice, premažite Dukatelom.
Dobar stari pire-krumpir
Pire-krumpir klasik je s razlogom i dobar je uz svaki umak, ali ovog proljeća osvježite ga novim sastojcima. Pripremite ga na uobičajeni način i na kraju dodajte nekoliko žlica kiselog vrhnja te nasjeckani mladi luk – i bijeli i zeleni dio. Osim u pireu, mladi luk bit će odličan i u krumpir-salati, kao suptilnija zamjena „odraslom“ luku od kojeg se inače radi.
Sezona mladog luka ne traje dugo, zato mu pružite priliku da zablista i u nekom od ovih jela!