preloader
Okupite društvo uz fina variva

Okupite društvo uz fina variva

Vrijeme je za varivo party!

Zimski mjeseci su savršena prilika da okupite društvo na kućnom druženju uz neki novi povod. Imamo ideju: variva. Da, variva! Uz njih smo odrasli, a kako se pripremaju u jednom loncu, jednostavnost pripreme svakako je prednost. Također, bezbroj je načina za eksperimentiranje i otkrivanje novih sastojaka. Povrće, mahunarke, žitarice, meso, začinsko bilje i začini mogu se naći u loncu u najrazličitijim omjerima i oblicima, pa zašto ne bismo ovo tradicionalno jelo pretvorili u razlog za druženje?

Trebat ćete malo kreativnosti i volje, no uvjereni smo kako ćete ubrzo razmjenjivati, ali i kreirati nove recepte za variva. Pokrenite trend druženja uz variva i sigurni smo, razgovori će biti još topliji uz pune zdjelice.

Evo nekoliko savjeta kako složiti originalni tulum uz dobra stara jela „na žlicu“.

Servirajte u manjim zdjelicama

Manje zdjelice i velike šalice savršeno stanu ruku bit će idealne za isprobavanje, nadopunjavanje ili prenošenje tijekom druženja. Nemate set zdjelica takvih veličina? Još bolje: ponudite sve što vam se čini zgodno, poslužit će zdjelice za različite namjene, kao i emajlirane šalice ili zanimljive šalice za čaj.

Kutak za dodatke

Uz kruh, variva se mogu upotpuniti i žlicom Brzo & Fino kiselog vrhnja, ljutim umakom, različitim sjemenkama, svježe mljevenim paprom, pahuljicama čilija i drugim začinima ili pak svježim začinskim biljem poput obilno nasjeckanog peršina ili još aromatičnijeg korijandra... Osmislite kutak u kojem ćete ponuditi fine dodatke kako bi svatko mogao doraditi svoju zdjelicu!


Zasebno možete poslužiti i kuhanu rižu, tjesteninu ili kus-kus te prepustiti svakome da odluči o dodatku za svoje varivo.

Ne zaboravite kruh

Tople kriške kruha savršen su dodatak varivima. Preporučamo da poslužite nekoliko različitih vrsta kruščića, narežete na kriške i tostirate. Zamotajte ih u krpu i čuvajte na toplom. Možete zagrijati i tortilje pa ih poslužiti natrgane na manje komade.

Ponešto za svakoga

Predlažemo da pripremite različita variva: jedno povrtno – uz standardne sastojke poput luka i mrkve eksperimentirajte s lećom, kus-kusom, slanutkom, batatima, začinskim biljem….

Poigrajte se sa okusima i dodajte varivu slatkaste note cimeta ili kumina, te za malo ljuće varijante kurkumu i začinsku mješavinu harissa.

Ne zaboravite klasik poput paštafažola ili chilli con carne, idealan za posluživanje uz prepečeni kruh ili tortilje. Za jača mesna variva preporučamo ono od govedine, također uz istraživanje novih okusa i začinskih kombinacija!

Servirajte toplo

Kako bi variva ostala topla tijekom druženja, držite ih u poklopljenom loncu na posudi sa zagrijanom vodom, a po potrebi možete i lagano podgrijati.

Ovakvo tematsko druženje odlična je prilika da uz bazu kao što je jednostavno varivo, upoznate i neke nove kombinacije okusa, igrajući se s dodatcima i začinima. Naodmet nije podsjetiti se i omiljenih tradicionalnih variva!