preloader
Osnovne namirnice koje treba imati u kuhinji

Osnovne namirnice koje treba imati u kuhinji

Baš poput garderobe, i u kuhinji postoje must-have komadi, odnosno namirnice!  

Dobro popunjena smočnica i nekoliko aduta iz hladnjaka i zamrzivača pomoći će vam da u bilo kojem trenutku pripremite fini obrok.

Osnovne tri namirnice

Ako bismo morali izabrati samo tri namirnice koje bi baš uvijek trebale biti u svakoj kuhinji, to bi bila sol, neka vrsta brašna i šećer (ili neki drugi zaslađivač). Već kombinirajući samo to troje, možete napraviti beskvasni kruh, a dodavanjem ostalih osnovnih namirnica koje treba imati u kuhinji može se pripremiti prava gozba!

Voće i povrće

Većina voća i povrća, s obzirom na brzu kvarljivost, neće dospjeti na popis namirnica koje vrijedi kupiti u većim količinama te uvijek imati pri ruci. Ali, postoje i iznimke – pravilno skladišten krumpir dugo će vam trajati, a ovdje pročitajte koje jednostavne recepte možete pripremiti od te namirnice. Luk i češnjak baza su za nebrojena jela, a dobro odolijevaju propadanju – kako ih čuvati, pročitajte ovdje. Kad je riječ o voću, i ono može dugo trajati i uvijek biti spremno za konzumaciju ako je smrznuto, sušeno ili u kompotu.

Konzerve

Prije svega, korisne će vam biti konzerve grahorica kao što su slanutak i grah koji se inače dugo kuhaju, a mogu poslužiti kao iznimno hranjiva baza različitih salata, namaza, juha ili variva. Dobro će doći i konzerva pelata od koje ćete u trenu, dodajući osnovne začine i češnjak, pripremiti umak. Također, u konzervama se pohranjuje i riba koju možete pretvoriti u neočekivane gurmanske zalogaje – ideje vam donosimo u ovom članku.

Tjestenina i riža

Koja god vam vrsta tjestenine bila najdraža, pobrinite se da u kuhinji uvijek imate tu svestranu namirnicu, a ako se uz nju nađe i spomenuta konzerva pelata, sigurno je da gladni nikad nećete ostati. Isto je i s rižom, namirnicom koja se može pripremati i jesti za bilo koji obrok, u bilo koje doba dana – pokriva sve, od doručka do večere, od slatkog do slanog.

Iz hladnjaka

Komad kvalitetnog polutvrdog sira dugo će trajati. Osim sendviča, sir će obogatiti i okus umaka, dati ukusnu hrskavu koricu jelima zapečenim u pećnici, a uvijek će dobro doći i za samostalno grickanje. Vrhnje za kuhanje još je jedan mliječni proizvod (koji prije otvaranja ne treba ni stajati u hladnjaku) i pravi as iz rukava koji će svako jelo pretvoriti u kremasti užitak.

Začini, ulja i octi

Dobro opskrbljena polica sa začinima, uljima i octima ključ je finog kuhanja. Asortiman prilagodite svom ukusu i onome što volite jesti. Klasična mediteranska prehrana ne može bez dobrog maslinova ulja, aceta balsamica te začina kao što su bosiljak i origano. A volite li, primjerice, azijsku kuhinju, uvijek imajte sezamovo ulje, soja sos i čili u nekom obliku. Cimet i vanilija (ekstrakt, mahuna pa čak i vanilin šećer) neizostavni su ako volite pripremati slastice.

 

Koje su namirnice must-have u vašoj kuhinji?