preloader
Otkrijte najfinije bijele pizze

Otkrijte najfinije bijele pizze

Bijela pizza je pravi specijalitet i savršen lagani comfort food koji se priprema kod kuće. Otkrijte zašto!

Rijetko tko ne voli pizzu, no koliko često pripremate bijelu inačicu? Pitate li nas, ona je „gurmanskija“ od uobičajene pizze s umakom od rajčica.

Za početak, nedostatak spomenutog umaka ne znači da je ova pizza manje sočna – upravo suprotno! Drugi je razlog taj što uz laganiju bazu do izražaja više dolaze dodaci i začini. A kako se ipak radi o kombinaciji tijesta i dodataka, bijele pizze nam se čine i kao idealni comfort food za toplije dane. I ne manje važno, pravi je izbor za kućne kulinarske avanture, čak i kad nemate puno namirnica na raspolaganju. 

Uz samo nekoliko namirnica i laganu, no aromatičnu bazu, i vi možete pripremiti vrhunsku bijelu pizzu i ponovno se zaljubiti u ovo jelo. Iako je riječ o jednostavnim kombinacijama, vjerujte nam, prostora za uživanje itekako ima! Spremni?

 

Nadijevati je možete kao i crvene pizzepovrćem, gljivama, suhomesnatim  proizvodima, no za gurmanski dojam tu su kombinacije začina, začinskog bilja i dodataka poput limunove korice ili čilija – u bazi ili kao dodatak. Na vama je da istražite! Baš kao i kod pripreme tjestenina, kad je baza laganiji umak poput vrhnja i sira, lako je dodavati i otkrivati nove kombinacije okusa.

Dokaz je i svakodnevni začin poput papra, koji će doista zasjati na bijeloj pizzi (koristite svježe mljeveni).

Što vam sve treba? Za bržu verziju, predlažemo vam gotovo tijesto, a zatim počinje istraživanje. I ne zaboravite, možda je pizza bijela, no s dodacima vrijedi – što šarenije, to bolje.

Kako pripremati gurmanske bijele pizze

Za bijelu bazu poslužit će kiselo vrhnje, ricotta i Salakis. Možete kombinirati od svega po malo te slobodno upotpunite i vrhnjem za kuhanje, maslinovim uljem, ribanim Ribancem te mozzarellom.
Tijesto premažite vrhnjem i/ili sirom, posolite i popaprite te se bacite na dodatke: sitno sjeckani špek ili kobasice, gljive, tikvice, luk, tunjevinu, špinat, svježe ili sušene rajčice, šparoge


Začinite svježim začinskim biljem: majčinom dušicom, vlascem, peršinom… Rikolu i bosiljak preporučamo dodati nakon pečenja, dok su cherry rajčice fine i zapečene, ali i kao svježi dodatak. 

Brza & fina baza

Evo i ideje za gurmanski nadjev s Brzo & Fino vrhnjem za kuhanje u glavnoj ulozi:

500 g Brzo & Fino vrhnja za kuhanje
žlica sjeckanog bosiljka
žlica sjeckanog vlasca ili češanj češnjaka narezan na tanke listiće
žličica ribane limunove korice
žlica limunova soka
malo pahuljica čilija, soli i svježe mljevenog papra

Sve sastojke usitnite štapnim mikserom ili u blenderu, dok ne dobijete gušću, kremastu smjesu, koju možete do 3 čuvati u hladnjaku. Rasporedite je na tijesto za pizzu i upotpunite je po želji: mozzarellom, gljivama, špinatom… Dodajete li mesne nareske poput kriški pršuta ili mortadele, dodajte ih odmah nakon što je pizza pečena. 

 

Fini bijeli nadjev možete upotpuniti i pestom – ideje za pripremu čekaju vas ovdje.

Nadamo se da smo vas inspirirali na kreativniji pristup i kad je u pitanju toliko poznato jelo poput pizze. Ako ste se i vi već zaljubili u neku njenu laganiju verziju, podijelite svoju inspiraciju s nama!