Sirove, pečene, glavno jelo ili prilog, puno je načina za uživanje. Izabrali smo sedam jela s jednom od omiljenih ljetnih namirnica.
Paprike su, bez puno truda, odlična baza brojnih ljetnih jela. Standardno su fine svježe u ljetnim salatama, u društvu rajčice i luka, te kao osvježavajući dodatak svakog sendviča. Uz malo kreativnosti i različitih nadjeva, pretvorite ih u zvijezde ljetnih druženja. Ovo su naši prijedlozi:
Jaje u paprici
Papriku narežite na pola, nadjenite komadićima slanine i sirovim jajem. Zapecite u pećnici, začinite solju, paprom i s malo čilija u prahu.

Paprike s rajčicama, inćunima i mozzarellom
Crvene rog paprike narežite na polovice, posolite i popaprite te prelijte maslinovim uljem. Svaku papriku nadjenite s par cherry rajčica narezanih na polovice, dva-tri fileta inćuna, malo sjeckanog ili protisnutog češnjaka i grančicom majčine dušice. Za intenzivniji okus ubacite i kapare. Zalijte maslinovim uljem i pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva. Služite s još malo maslinova ulja i mozzarellom kao ljetno predjelo.
Paprike sa svježim sirom i začinima
Nadjev od Zagrebačkog sira, malo soli i papra, svježeg kopra, vlasca, kopra ili par zrna kukuruza u zelenim baburama narezanim na polovice – i osvježavajući međuobrok je tu.

Punjene paprike
Jedan od pravih ljetnih klasika su paprike punjene mesom u umaku od rajčice, poslužene s pire krumpirom i, ako se nas pita, obaveznom žličicom-dvije Brzo & Fino kiselog vrhnja. No, možete ih pripremiti i ovako: narežite ih na polovice, nadjenite prodinstanim mljevenim mesom ili bolonjez umakom, pokrijte komadićima mozzarelle, pospite ribanim Ribancem i zapecite na 200 stupnjeva.
Kao nadjev može poslužiti i kombinacija kvinoje, češnjaka i malo nasjeckane čili papričice koje prvo treba pirjati na maslinovom ulju oko 15 minuta. Polovice paprika pecite oko 10 minuta, pa ih nadjenite kvinojom te pecite još 10-ak minuta. Pred kraj dodajte sir – mozzarellu ili ribani Ribanac.

Tjestenina s paprikama i kobasicom
Na maslinovom ulju popržite nasjeckani luk, pikantnu kobasicu narezanu na kolutiće i svježe paprike. Dodajte koju cherry rajčicu i svježi bosiljak, kuhanu tjesteninu te obilno pospite ribanim Ribancem. Za kremastiji umak umiješajte dvije-tri žlice Brzo & Fino vrhnja za kuhanje, začinite solju i paprom.

Pečene paprike
Bez puno truda, u ovom ukusnom jelu uživajte čitav tjedan. Cijele ili narezane na polovice, paprike pecite u pećnici na 200-230 stupnjeva dok ne potamne, pa ih pustite da se ohlade, odstranite im kožicu i očistite od sjemenki. Služite prelivene maslinovim uljem, uz malo peršina i češnjaka, a na ovaj način ih možete držati u hladnjaku nekoliko dana.

Sataraš
Još jedan ljetni evergreen od svega nekoliko sastojaka – paprika, luka, rajčica i češnjaka (po želji dodajte i ljute papričice). Povrće narezano na komadiće pirjajte na maslinovom ulju 25 do 30 minuta. Pustite da dobar dio tekućine ispari, začinite solju i paprom, pa kasnije služite kao prilog ili ukuhajte rižu.
Ljeto je nezamislivo bez jednostavnih povrtnih jela, koja su pak nezamisliva bez paprika. Istražite još načina pripreme i podijelite s nama recepte!