preloader
Pet recepata za hummus

Pet recepata za hummus

Uz osnovni recept za popularni namaz od slanutka donosimo i nekoliko zanimljivih inačica

Hummus, namaz od slanutka koji se tradicionalno servira uz pita kruh ili povrće, jedno je od najpoznatijih jela Bliskog istoka, Mediterana i sjeverne Afrike. Ime je dobio po arapskoj riječi za slanutak, grahorici koja se u tom dijelu svijeta koristi od davnina, pa je i danas neizostavan dio egipatske, libanonske, grčke, izraelske, sirijske i turske kuhinje.

 

Vole ga čak i oni koji ne vole slanutak – razlog je u njegovoj kremastoj teksturi i zanimljivom blagom okusu koji se slaže s brojnim namirnicama. Iako se najčešće servira kao namaz ili dip, isplati ga se ubaciti u sendviče, burgere i tortilje.

 

Poslužite ga kao prilog jednostavnim jelima poput piletine s rižom (uz koju kap limete) ili premažite njime toplu lepinju i dobili ste podlogu za brzinski pripremljenu salatu od rikole, rajčice, maslina, sitno sjeckanog luka i izmrvljenog Salakisa. Umiješajte ga u jednostavnu tjesteninu s povrćem ili maslinovim uljem… Ako ne koristite slanutak iz konzerve, potrebno ga je namočiti večer prije pa kuhati sat i pol do dva. Osim klasičnog recepta, probajte i nekoliko naših prijedloga s drugim namirnicama. Dovoljno razloga za organiziranje druženja na temu hummusa, zar ne? 

Osnovni recept za hummus

U blenderu usitnite 2 konzerve slanutka (ukupno 800 g, no sačuvajte koje zrno za serviranje), 2 režnja svježeg češnjaka, žličicu soli, 3-4 žlice limunova soka i 3-4 žličice tahinija (namaza od sezama) ili mljevenog sezama. Pustite da lagano pulsira u blenderu dok dolijevate 6-7 žlica maslinova ulja. Kad dobijete kremasti namaz, prebacite u zdjelicu, a po želji posipajte s malo crvene paprike u prahu i svježim korijandrom. Dodajte još koju kap maslinova ulja i nekoliko zrna slanutka. Napomena: u nekim je receptima u izradi navedena voda, a ne ulje. Ono se dodaje prilikom posluživanja, ovisno volite li „grublju“ ili kremastiju teksturu.

Kad koristite slanutak iz konzerve, sačuvajte vodu kako biste „spasili“ hummus ako ga presolite

Hummus sa sušenim rajčicama

Da biste dobili crveni kremasti namaz, u blenderu pomiješajte 400 g slanutka, 3 žlice (15-20 g) sušenih rajčica, 2 žlice tahinija, 2 žlice maslinova ulja, sok od 1 limuna, režanj češnjaka, pola žličice soli te papra i crvene papričice po želji. Ako su sušene rajčice bile u maslinovu ulju, slobodno i njega ubacite u hummus!

Hummus s batatom

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Na papir za pečenje poslažite jedan ili dva batata (oko 600 g) narezana na komade te 2 zdrobljena režnja češnjaka. Pokapajte s malo maslinova ulja te pecite 45 minuta, dok krumpir ne omekša, a češnjak ne dobije zlatnosmeđu boju. Ostavite da se ohladi (ogulite batate ako ste ih pekli u kori), pa usitnite u blenderu s češnjakom i 400 g slanutka, 3 žlice tahinija, prstohvatom kumina, žličicom i pol soli te sokom od 1 limete. Miksajte dolijevajući 200 ml vode i 2 žlice maslinova ulja. Poslužite posipano crvenom paprikom.

Hummus s cvjetačom

U lim za pečenje poslažite oko 200 g cvjetova cvjetače, pokapajte s malo maslinova ulja, posipajte curryjem, solju i paprom. Pecite 20 minuta na 200 stupnjeva pa kad se ohladi, prebacite u blender te dodajte 2 žlice maslinova ulja, 400 g slanutka, sok od 1 limuna, 2 žlice sjemenki sezama i prstohvat kumina.

Inačice s cvjetačom i batatom možete pripremiti i bez slanutka!

Hummus sa Salakisom

U blenderu pomiješajte 2-3 žlice limunova soka, 2 žlice tahinija i 4 režnja češnjaka koja ste 20-30 minuta pekli u pećnici. Zatim dodajte 50 g Salakisa, 400 g slanutka i žlicu-dvije vode iz konzerve u kojoj je stajao (ako ste koristili konzervirani), 2 žlice maslinova ulja i još 2 žlice vode. Ubacite i pola žličice soli, malo kumina, papra po želji i miksajte dok ne dobijete kremasti namaz. 

Hummus s ciklom

U pećnici na 200 stupnjeva pecite ciklu oko sat vremena, dok ne omekša. Pustite da se ohladi, ogulite, narežite na kockice i usitnite u blenderu. Dodajte sok od pola limuna, malo limunove korice, 400 g slanutka, 2 sjeckana režnja češnjaka i 2 žlice tahinija pa miksajte dolijevajući 2-3 žlice maslinova ulja i po potrebi malo vode. 


Dodavanjem svježeg ili pečenog povrća i različitih začina osmislite nove recepte za kremaste namaze sa slanutkom. U slast!