preloader
Pet trikova za bolje povrće na roštilju

Pet trikova za bolje povrće na roštilju

Uz prve zrake sunca, tu je i roštilj! Iako većina na spomen roštilja pomisli na meso, donosimo savjete onima za koje je upravo povrće sa žara prava delikatesa.

1. Pusti da gori!

Ne povrće, nego vatra. Povrće se ne voli maziti s plamenim jezicima, stoga neka se oni smanje prije no što povrće uopće dođe na rešetku. Malen je korak od fine dimljene do izgorene paprike!

2. Znaj svoj roštilj!

Svak ima svoje mušice, a najvažnije je znati koji dio rešetke ima naviku biti najvrući, koji srednje vruć, a koji najdulje drži. Jer šparogama i mladom luku treba ipak nešto manje nego patlidžanima, da ne pričamo o krumpirima i batatima.

3. Veličina je važna!

Na roštilj istodobno stane povrća samo onoliko koliko je žara, a povrće pametno narezano! Rajčice i krumpire režite na polovice, patlidžane, bundeve, batate, luk i tikvice na deblje šnite, a paprike na debele kriške. Šampinjoni, šparoge, bukovače, cherry rajčice i mladi luk najbolje se roštiljaju u komadu.

4. Prije ili poslije, začini!

Šampinjone potopite na pola sata u tamari umak prije, a bukovačama samo dodajte koju kap ulja nakon pečenja. Komade cvjetače narežite na odreske pa marinirajte u soku od limete, crvene paprike, meda, češnjaka i ulja. Tikvice začinite tradicionalno, maslinovim uljem i češnjakom ili sasvim otkačeno, balzamskim octom od kupine. Mašta radi svašta!

5. Požuri prečacem!

Ako ima gladnih i nestrpljivih, aluminijska folija dobar je način korištenja jake vatre - zamotajte u nju povrće i na gril! Manje komade povrća složite u ražnjiće, a mrkvu, krumpir i batate prokuhajte 5 - 10 minuta prije grila i bit će puuuno brže gotovi.