preloader
Pogledajte kako se priprema kremasti šlag

Pogledajte kako se priprema kremasti šlag

Rijetko se koji sastojak tako dobro uklapa u brojne slastice kao kremasto tučeno Brzo & Fino vrhnje za šlag. Otkrivamo vam sve njegove tajne!

Kad je točno počelo uživanje u šlagu ili kremi od tučenog vrhnja nije nam poznato, no znamo da se već u 16. stoljeću šlag pripremao u različitim varijacijama, koje su uključivale vaniliju i bjelanjke. Stoljeće kasnije dobio je i jedno od svojih imena, krema Chantilly (crème Chantilly), po istoimenom francuskom dvorcu.

Šlag danas ne volimo samo zbog kremastog, osvježavajućeg i laganog okusa, već i zbog brojnih kombinacija koje upotpunjuje. Dobar je kako god ga služili: kao dodatak voću za savršen ljetni desert, za „podizanje“ pite ili biskvita, kao nadjev raskošnih torta ili onih jednostavnih poput Pavlove, nezamislive bez šlaga.

Nema deserta koji se ne može obogatiti šlagom, a vole ga i napici od kave i čokolade, vrući zimski ili osvježavajući ljetni.

Bez obzira na to kako ga poslužujete, prvi je korak uvijek priprema kremastog, ali čvrstog šlaga. Zato vam donosimo najvažnije savjete na jednom mjestu.

Manje je više

Za pripremu šlaga ne treba puno - dovoljni su mikser i posuda - a dodaci ovise o namirnicama s kojima ga kombinirate. Nije mu potrebno dodavati šećer kada ga poslužujemo uz voće ili kolače, jer u toj kombinaciji savršeno paše njegova svježina. Eventualno možete ubaciti malo vanilin šećera ili sjemenki iz mahune vanilije. Najjednostavnije je često najbolje! No, možete ga i aromatizirati – primjerice, ako umiješate nekoliko kapi crne kave ili narančina soka.

U hlađenju je tajna

Kako biste dobili čvrst i kremast šlag, Brzo & Fino vrhnje za šlag potrebno je dobro ohladiti – barem 10 sati prije uporabe. Ovo je posebno važno u toplim ljetnim mjesecima, kada nam je kremasti šlag omiljeni dodatak laganim kolačima i voćnim salatama.

Mislite na posudu

Nevažna nije ni posuda u kojoj miksate vrhnje – svi koji su to ikada pokušali u plitkoj posudi znaju da će vrhnje tijekom miksanja prskati na sve strane. Osim što to zahtijeva neplanirano čišćenje kuhinje, vjerujemo da se slažete s nama kako je šteta svake kremaste kapljice koja završi na kuhinjskim elementima. Zato nabavite najobičniju, ali dovoljno visoku posudu za miješanje (barem 20 cm) u kojoj ne samo da ćete izbjeći prskanje, nego i lakše i brže dobiti fini šlag.

Bez miksera

Jeste li znali da šlag možete istući i ručno, bez miksera? Ovo je nešto sporija tehnika, no dobro dođe u situaciji u kojoj je potrebno improvizirati. Sve što vam treba je pjenjača i dodatna posuda s ledom kako se vrhnje ne bi ugrijalo.

Sve otkrivamo u našem video tutorialu:

Podijelite s nama omiljene recepte sa šlagom!