preloader
Ponovno zavolite palentu uz ova jela

Ponovno zavolite palentu uz ova jela

Što sve može jelo od kukuruzne krupice?

Palenta, žganci ili pura davnih je dana došla u naše krajeve iz Italije. U gastro prošlosti simbolizira skromnu hranu iz siromašnijih krajeva pa se tako služila uz koju kap ulja, masti ili komadića slanine. Prelijevala se i mlijekom, jogurtom, kiselim mlijekom i vrhnjem u jelima na koje su odrasle generacije.

 

No, razlog zbog kojeg je palenta danas na otmjenim jelovnicima njena je velika svestranost. Palentu volimo kao prilog uz razna mesna i riblja jela i umake. No, osim u toj ulozi, ona se odlično snalazi u brojnim dnevnim ulogama od doručka do deserata. 

Dijelimo s vama ljubav prema palenti uz prijedloge u kojima je morate probati:

„Prekonoćna“ palenta za doručak

Pomiješajte 1 litru mlijeka i 190 g kukuruzne krupice te žličicu i pol soli. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite preko noći u hladnjaku. Ujutro u posudi srednje veličine zagrijte vodu (visine 5 cm), a kad zakuha, na postavite preko palentu u posudi i kuhajte na pari dok ne postane kremasta. Rasporedite u zdjelice i posipajte voćem, medom i tostiranim orašastim plodovima.

Krekeri od palente

Palentu pretvorite u hrskave grickalice! Prilikom kuhanja dodajte žličicu začinskog bilja, pa kad dobije kašastu teksturu dodajte malo maslinova ulja i izlijte na lim obložen papirom za pečenje. Kad je izlijete na papir, možete izravnati smjesu valjkom preko dodatnog sloja papira za pečenje. Nožem razrežite palentu kvadratiće ili trokutiće pa pecite na 180 do 190 stupnjeva oko 30 minuta, dok ne postanu hrskavi. Otkrijte i ovaj recept za prutiće od palente, još jednu njezinu finu inačicu. 

Zapečena palenta s gljivama

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a u dubljoj tavi litru vode i žličicu soli. Miješajući, lagano dodajte 190 g kukuruzne krupice, pa umiješajte žlicu maslinova ulja i prstohvat sušene kadulje. Smanjite vatru i pustite da lagano krčka uz povremeno miješanje, oko 20 minuta, dok se palenta ne zgusne. Umiješajte 3 velike žlice ribanog Ribanca. Maslacem dobro namastite lim, a u drugoj posudi rastopite žlicu maslaca i žlicu maslinova ulja. Dodajte polovicu ukupne količine gljiva, oko 300 g, začinite solju, svježim paprom i mrvljenom kaduljom. Pirjajte oko 5 minuta, dok gljive ne pozlate, pa ponovite postupak s ostatkom. Izlijte palentu u namašćeni kalup, posipajte gljivama te dodajte oko 150 g Sirelinog Domaćeg sira narezanog na ploške i još malo ribanog Ribanca. Pecite oko 15 minuta dok sir ne počne bubriti.  Dobar tek!

Kolač s narančama

Brzinski pripremite sočan kolač od palente i naranči! Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Pomiješajte 250 g Dukat maslaca i 250 g smeđeg šećera, pa dodajte 4 jaja. Pomiješajte 140 g kukuruzne krupice, 200 g brašna (ili mljevenih badema), 2 žličice praška za pecivo, ribanu koricu 2 naranče (iscijedite 100 ml soka za glazuru!) i dodajte smjesi jaja, maslaca i šećera. Izlijte u namašćeni kalup i pecite oko 45 minuta – kolač je gotov kad čačkalica izađe čista! Glazuru pripremite tako da u tavi zagrijete 100 g šećera u prahu pomiješanog sa 100 ml cijeđenog soka od naranče. Pirjajte 5 minuta, pa pustite da se ohladi. Prelijte po kolaču, po želji ga dodatno ukrasite kriškama naranče i poslužite uz tučeno Brzo & Fino vrhnje za šlag!

 

Palačinke od palente

U posudi pomiješajte 65 g krupice i 360 ml vode te prstohvat soli. Miješajte na laganoj vatri dok ne dobijete glatku smjesu, pa kad proključa, još 10 minuta. Maknite s vatre i pustite da se ohladi. U drugoj posudi pomiješajte žličicu šećera, 210 g brašna, žličicu praška za pecivo i prstohvat soli. U smjesu krupice i vode dodajte 2 razmućena jaja i 300 ml mlijeka. Sve pomiješajte s mješavinom brašna, šećera i soli, a ako je smjesa pregusta, dodajte još malo mlijeka. Zagrijte tavu i malo maslaca ili kokosova ulja, pa kad je vruća, velikom žlicom dodajte tijesto za palačinke. Pecite 3 do 5 minuta, a kad dobiju zlatnosmeđu boju, okrenite na drugu stranu. U smjesu za tijesto možete dodati i malo cimeta!

 

 
Kako ćete prvo pripremiti palentu?