preloader
Povrtnjak u stanu

Povrtnjak u stanu

Što saditi na balkonu, a koristiti u kuhinji

Jednostavnim jelima popravite okus na jednostavan način - dodavanjem svježeg začinskog bilja i povrća koje ste uzgojili na vlastitom balkonu ili u stanu. Briga o biljkama je i pravi hobi, pa ćete s ponosom gledati kako se razvijaju, a onda i kako obogaćuju vaša jela.

Donosimo nekoliko savjeta i prijedloga što saditi u malom kućnom povrtnjaku.

Na što pripaziti

Dovoljna količina svjetlosti možda je najvažniji uvjet za uzgoj bilja kod kuće. Kuhinjski prozor ili ploha blizu prozora odnosno balkona idealna su mjesta za vaš mini povrtnjak. Poželjno je da su biljke pet sati dnevno izložene danjem svjetlu.

 

Većini biljaka koje uzgajamo u stanu, pa tako i začinskom bilju, odgovara ista temperatura koja odgovara i nama. Zato je razdoblje kada se ne grije idealno za držanje bilja u zatvorenom. Zimi ih držite dalje od radijatora, no pazite da se listovi ne naslanjaju na hladno prozorsko staklo.

Začinsko bilje

Od začinskog bilja koje možete držati u zatvorenom, ali i na balkonu, preporučujemo bosiljak, kadulju, majčinu dušicu, mentu, peršin, vlasac… Svakako razmislite o korijandru, koji je „u rodu“ s peršinom, no karakterizira ga intenzivniji, specifičan miris listova te se kao začin koristi u brojnim svjetskim kuhinjama, od mediteranske do azijske.

 

Začinsko bilje mekih listova (bosiljak, menta, korijandar, peršin) osjetljivije je na temperaturu i svjetlost te zahtijeva nešto više njege i pažnje. Držite li ih u zatvorenom, svakako pripazite da u sezoni grijanja ne budu preblizu radijatoru te da imaju dovoljno svjetla. Ono zbog čega ih volimo je jednostavnost pripreme – samo ih dodajte rastopljenom maslacu, Brzo & Fino vrhnju za kuhanje, gotovim umacima okusa Ribanac, bechamel ili šampinjoni te svježem siru i vrhnju, od kojih možete pripremiti i brze i fine namaze i dipove. Začinsko bilje upotrebljavajte često – što ih više berete, više će i rasti (no nemojte pobrati više od trećine biljke).


Majčina dušica, ružmarin i kadulja čvršće su i otpornije vrste te manje osjetljive na nedostatak vode i svjetla.

Cherry rajčica

Ako na vašem balkonu ima dosta sunca, zašto ne biste posadili cherry (trešnjoliku) rajčicu? Izloženost suncu presudan je faktor jer rajčici treba minimalno šest sati sunčeve svjetlosti dnevno. Vrijeme nabave ili sadnje također je bitno: temperatura tada ne bi smjela padati ispod 10 stupnjeva jer hladnoća uzrokuje sušenje listova i zaustavljanje rasta. Zbog toga se kao optimalno razdoblje preporučuje početak svibnja

 

Rajčicu ne trebate previše zalijevati, no pripazite da zemlja uvijek bude vlažna. Možete je uzgajati od sjemena ili od presadnice, a ne zaboravite je vezati za štap da bi mogla rasti u visinu. Posuda u kojoj se biljka nalazi treba imati rupice na dnu. Berite ih čim sazru (na istom grozdu mogu se naći manje zreli plodovi, no slobodno ih ostavite da dozrijevaju nekoliko dana na sobnoj temperaturi).

Iako ćete ih posluživati u maloj zdjelici, cherry rajčice iz vlastitog uzgoja najslađe su, bez obzira na količinu.

Čili papričice

Uz to što popravljaju okus brojnim jelima, čili papričice poslužit će i u dekorativne svrhe. Pronađite kutak na balkonu ili kraj prozora i uzgojite ih! Početnicima se ne preporučuje uzgoj od sjemena, već od sadnica, koje nisu toliko osjetljive na temperaturu. Ako ipak počinjete od sjemena, učinite to u siječnju ili veljači, čak i ožujku, no u tom slučaju biljci morate posvetiti puno više pažnje.

 

Odgovara joj toplina i vlaga, stoga držite li papričicu vani, pripazite na noćne temperature. Obratite pozornost i na veličinu posude – osigurate li joj veću teglu, mogli biste dobivati veće papričice. Nemojte obrezivati prve izdanke jer ćete time samo usporiti razvoj prvih plodova. Zrele papričice sušenjem ćete sačuvati za poslije, a sušiti ih možete na tri načina:

na suncu - prerežite ih na pola, uklonite sjemenke i ostavite na direktnom suncu osam sati (okrenite ih jedanput)

u pećnici - prerežite ih na pola, uklonite sjemenke, poslažite u lim za pečenje i pecite oko osam sati na 150 stupnjeva u lagano otvorenoj pećnici.  

na zraku - svežite papričice koncem za peteljke i ostavite obješene u prozračnoj sobi. Sušenje traje minimalno tri tjedna.

Čili papričice možete i ukiseliti: narezane ih prelijte zakuhanom otopinom octa i soli, a začinite lovorovim listom, češnjakom, sjemenkama gorušice, klinčićem…

Osim što jelima popravlja okus i čini ih zanimljivijima, začinsko bilje stvara i ljepši ugođaj u kuhinji i na balkonu.