preloader
Pripremite domaći puding od banana

Pripremite domaći puding od banana

Jede vam se nešto slatko? Imamo savršen desert!

Banane su sveprisutne u našoj prehrani: od doručaka, smoothieja i voćnih salata pa sve do domaćih sladoleda. U tim kombinacijama najčešće ih termički ne obrađujemo jer se njihova tekstura i okus savršeno nadopunjuju s drugim namirnicama – narezane, usitnjene i zamrznute obogatit će okus i doprinijeti gustoći smoothieja, kaše ili sladoleda.

Kad je riječ o desertima, najpopularniji je banana bread (banana kruh), odnosno kolač od banane i čokolade koji je osvojio foodieje diljem svijeta. Svaka čast ovom jednostavnom desertu, no, pitate li nas, još jedna poslastica od banane visoko kotira na listi deserata, a to je puding!

Donosimo vam verziju pripremljenu s Brzo & Fino vrhnjem za šlag i karameliziranim bananama, a poslužujemo s keksima te - ovaj korak nemojte preskočiti - uz obilnu žlicu-dvije tučenog vrhnja.

 

 

Ova gusta i sočna krema od banane utažit će želju za slatkim i uveseliti ljubitelje ovog voća, a vjerujemo, posebno najmlađe.
Osim šlaga, pudingu možete dodati i svježe bobičasto voće poput jagoda ili malina.

Priprema  

Karamelizirajte banane. Na lim postavite papir za pečenje, posipajte s 2 žlice smeđeg šećera i žličicom cimeta. Ogulite i prepolovite 4-5 banana, pa poslažite na papir i prebacite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pustite da se peku 15-20 minuta.

Priprema kreme. Dok se banane karameliziraju, u posudi pomiješajte 3 žlice gustina (škrobnog brašna), prstohvat soli te pola šalice smeđeg šećera. Prebacite na laganu vatru i polako dodajte 500 g Brzo & Fino vrhnja za šlag. Stalno miješajući, kako ne bi ostale grudice, pustite da se formira gušća krema, do 10 minuta.

Uklonite s vatre i umiješajte 10 g maslaca te žlicu i pol ekstrakta vanilije ili pola vrećice bourbon vanilin šećera.  

Pomiješajte. Kad banane potamne, a šećer se počne karamelizirati, ugasite pećnicu i ostavite sve u njoj još nekoliko minuta, pa zatim izvadite lim. Čim se malo ohlade, banane s rastopljenim šećerom i cimetom prebacite u posudu s kremom (dobro sastružite sve s papira!). Usitnite smjesu štapnim mikserom i dobili ste puding!

Slaganje. Prebacite ga u čaše ili zdjelice, no možete upotrijebiti i jednu veliku posudu poput vatrostalne posude ili lima za kolače. Kako god ga slagali, preporučamo da pudingu dodate i kekse (digestive ili petit beurre) u manjim komadićima (na dno ili pobacane u kremu).

 

Poslužite uz obilnu porciju dobro ohlađenog šlaga i uživajte!