preloader
Pripremite fine umake za razna jela

Pripremite fine umake za razna jela

Uz naše savjete lako do sočnih umaka

Bilo da njime prelijevate tjesteninu ili ga poslužujete uz meso, dobar umak podarit će jelu „ono nešto“. No kako pripremati fine umake ako nemate puno ideja ni iskustva? Inspirirajte se našim savjetima:

Svježi sastojci koje već imate

U hladnjaku sigurno imate nešto svježeg povrća ili začina koje treba potrošiti, nemojte da propadnu! Upotrijebite povrće za umak - dinstajte ga ili skuhajte pa usitnite za bolji okus i gustoću. Svježe začine dodajte maslinovu ulju, maslacu ili Brzo & Fino vrhnju za kuhanje.

Uskladite s ostatkom jela

Kad pečete meso ili povrće pa ga izvadite iz tave, u tu istu tavu dodajte maslac, ulje ili vrhnje za kuhanje te nove sastojke po želji (češnjak, svježe začinsko bilje...). Dobit ćete brzi umak u koji možete umiješati tjesteninu ili rižu kao prilog – ili pak sve zajedno.

Pripremite temeljac

Temeljcem ćete „podebljati“ različite umake, mesne i povrtne. Ovdje potražite naše savjete za pripremu, a pravovremena priprema je pola posla: kad vam sljedeći put ostane nekog umaka, vina ili juhe, prebacite ih u kalupe za led i sačuvajte za poslije!

Ne zaboravite vodu

Pripremate li tjesteninu, sačuvajte malo vode od kuhanja jer je bogata škrobom i umaku će dati malo bolji okus.

Pogodite gustoću

Ne očajavajte ako umak nije dovoljno gust – puno je načina da to popravite! Od dodavanja usitnjenog povrća, vrhnja za kuhanje do klasične zaprške, ovdje ih donosimo sve

Dobro usitnite

Pripremate li umak na bazi luka i korjenastog povrća poput mrkve ili celera, neka komadići budu što sitniji! Preporučujemo ih zasebno usitniti u blenderu pa onda staviti da se skupa krčkaju.

Doradite

Uz gotove Brzo & Fino umake okusa Ribanac, gljive i bechamel nemate puno brige ni posla - dovoljno ih je tek zagrijati i preliti po jelu. No budite kreativni i istražujte nove okuse pa im dodajte svježu kadulju, majčinu dušicu, čili u prahu...

Osmislite u hodu

Ponekad vam za dobar umak ni ne treba štednjak – u zdjelici ili blenderu moguće je pripremiti brzinski umak bez kuhanja  - od Brzo & Fino kiselog vrhnja ili grčkog tipa jogurta, s malo začina, maslinova ulja, orašastih plodova.... Samo ih umiješajte u još vruću tjesteninu i slasni obrok je gotov! 

 

 

Prisjetite se i ovih osnovnih umaka koji pašu uz sve i guštajte!