preloader
Pripremite gozbu od blagdanskih ostataka

Pripremite gozbu od blagdanskih ostataka

Slatke i slane ideje za potpuno nova jela od blagdanskih viškova

Ostao vam je koji komad purice od božićnog ručka ili ste precijenili blagdanske potrebe za kruhom? U danima nakon blagdana pripremite jednostavna jela za ukućane i goste i obogatite jelovnik nečim što možda inače ne biste pripremili. Ovo su naši prijedlozi na najukusnije rješavanje blagdanskih zaliha:

Složenac od kruha, cherry rajčica i sira

Ako ste uoči blagdana kupili (pre)velike količine kruha u strahu da ga ne ponestane, nakon blagdana dobro iskoristite svaku mrvicu! Nema veze ako je star i nekoliko dana - još i bolje. Ovo će vam jelo dobro doći kao odmor od teške blagdanske hrane ili kao gablec kad se vratite u radnu rutinu. Zagrijte pećnicu, namastite posudu za pečenje pa u nju složite komadiće kruha. U tavi rastopite 25 g Dukat maslaca pa dodajte nasjeckani poriluk (poslužit će i vlasac ili ljutika) i 2 režnja sitno sjeckanog češnjaka. Miješajte nekoliko minuta pa prelijte po kruhu u posudi. Narežite cherry rajčice na polovice i složite ih na kruh. Pomiješajte 4 jaja, 200 ml Dukat mlijeka i ribani sir (preporučujemo Dimsi radi arome), posolite i popaprite te prelijte po kruhu i rajčicama. Pecite oko 20 minuta dok ne pozlati.

Tapenada od maslina i kapara

Podignite male zalogaje na novu razinu: imate li u hladnjaku masline, kapare i filete inćuna, pripremite namaz koji ćete poslužiti uz krekere ili tostirani kruh. Usitnite režanj češnjaka, nasjeckajte 3 žlice kapara i 5-6 fileta inćuna. Dodajte 250 g nasjeckanih maslina, žlicu svježeg peršina i 3-4 žlice maslinova ulja. Sve možete dobro izgnječiti vilicom ili pomiješati u blenderu. Slobodno dodajte bučine sjemenke i poslužite uz kockicu sira. Prava mala gozba, zar ne?

Panzanella s tunom i kaparima

Višak kruha iskoristite za panzanellu, talijansku salatu s kruhom koja može biti savršeno osvježenje za kućno druženje ili laganiji ručak nakon obilnijih blagdanskih obroka. Narežite 3-4 kriške starog kruha, po želji ga kratko tostirajte u pećnici kako bi bio hrskav. Pripremite salatu: pomiješajte cherry rajčice i svježi krastavac, tunu iz konzerve (možete je zamijeniti i komadićima pršuta ako se želite riješiti i tih zaliha!), nekoliko žlica kapara i dresinga od maslinova ulja i vinskog ili balzamskog octa. Posolite, popaprite i dobar tek!

Gurmanski sendvič

Komadići pečene puretine savršeno će se uklopiti u ovaj gurmanski doživljaj – inspirirajte se planetarno popularnim vijetnamskim sendvičem Bánh mì, koji je svojedobno proglašen najboljim na svijetu. Prvo pripremite prilog, salatu od kupusa i mrkve: naribajte 2 manje mrkve i istu količinu crvenog kupusa te prstohvat đumbira, pa sve pomiješajte sa žlicom bijelog octa, pola žličice smeđeg šećera i prstohvatom soli. Ostavite da odstoji 20-ak minuta. Prerežite baguette, zagrijte ga u pećnici pa premažite jetrenom paštetom i nadjenite salatom od kupusa i mrkve, tankim kriškama svježeg krastavca i ostacima purice narezanim na trakice. Sa strane pomiješajte majonezu s nekoliko kapi limete, malo čilija u prahu ili sitno nasjeckane čili paprike te komadićima svježeg korijandra (može i metvice). Ako je baguette duži, složite sendvič pa ga narežite na manje komade i poslužite na dasci za kruh.

Aromatična juha s komadićima mesa

Ostaci purice mogu se iskoristiti i za jelo „na žlicu“! Možda vam baš to treba nakon zasitnih blagdanskih jelovnika. Zakuhajte 250 ml pilećeg temeljca, dodajte 3-4 sjeckane mrkve i pola šalice ječma pa kuhajte oko 15 minuta, dok sve ne omekša. Nasjeckajte svježi kopar (ako ga nemate, poslužit će i zeleni dio komorača, grančica majčine dušice ili malo ružmarina) i puretinu, ubacite u juhu pa pustite da lagano prokuha minutu-dvije.

Male mesne pite

Komadiće puretine uvijek možete zarolati u gotovo tijesto za pitu, upotpuniti senfom i komadićima zgnječenog pečenog krumpira, premazati vrhove s malo vode kako bi se zalijepili pa peći na 190-200 stupnjeva oko 30 minuta. Preporučujemo mini mesne pite, koje obavezno poslužite uz dip od Brzo & Fino kiselog vrhnja sa začinima i nekoliko kapi limuna!

Puding od kruha

Evo još jednog prijedloga kako iskoristiti ostatke kruha, ali u slatke svrhe! Možda vam se pripremanje dodatnih slastica čini pretjerano, no u sezoni kućnih okupljanja u toploj atmosferi nikad ih nije previše. Trebat će vam 7-8 kriški bijelog kruha bez korice, koji ćete narezati na manje komade i složiti u posudu za pečenje. Za još bolji okus i sočnost, premažite ih s malo maslaca i džemom od naranče. Pomiješajte 300 ml Dukat mlijeka s 3,2% m.m., 250 g Brzo & Fino vrhnja za šlag, 3 jaja, žličicu ekstrakta vanilije ili sjemenke jedne mahune vanilije, 3 žlice smeđeg šećera i žlicu voćnog likera (ako ste kruh premazali džemom, može i jači alkohol poput viskija) pa sve prelijte po kruhu i ostavite da stoji oko 30 minuta. Po tome onda pobacajte malo džema ili grožđica, brusnica ili drugog suhog voća (po želji i šećera u prahu) pa pecite 50-60 minuta, dok se šećer ne počne karamelizirati, a smjesa postane mekša, nalik na puding. Nećete pogriješiti poslužite li uz ovaj engleski desert malo šlaga.

 

Vjerujemo da nikome nije problem potrošiti blagdanske zalihe, no ponekad su upravo ostaci namirnica koje se ne mogu dulje čuvati odličan izvor inspiracije. U slast!