preloader
Proljetne salate od samoniklog bilja

Proljetne salate od samoniklog bilja

Uz obilje voća i povrća, proljeće nas uveseljava i mladim salatama, od kojih je teško odabrati samo jednu jer svaka ima svoje čari.

Samoniklo bilje zaslužuje posebno mjesto na proljetnim jelovnicima. Najpoznatije su salate od koprive, listova maslačka, divljih šparoga, potočarki, medvjeđeg luka... Berite ih što dalje od naseljenih područja, a ako to činite sami, budite sigurni da berete pravo, jestivo bilje!

Zelene proljetne kombinacije

Mladim koprivama berite vrhove listova - u salati su odlični posoljeni, sa sitno nasjeckanim mladim lukom i kuhanim jajima.


Listove maslačka
koji još nije procvjetao – tad je manje gorak – kombinirajte s mladim lukom i krumpirom.


Divlje šparoge također su, osim u sočnoj fritaji i rižotima, izvrsne u salatama s kuhanim jajima.

 

Potočarka je primjer namirnice koja obiluje vitaminom C, čak više od puno razvikanijeg voća i povrća, i od davnina se koristi u ljekovite svrhe.

 

Kušajte je u juhi, ali i svježe iscijeđenim sokovima, sendvičima, pitama te, naravno, svježim salatama.

 

U sve ove mlade, zelene varijacije odlično se uklapa i mladi luk! Osim što u nekim jelima može zasjati potpuno novim sjajem, on može biti i glavni sastojak salate, sitno nasjeckan u kombinaciji s jogurtom i mileramom.

Sve su proljetne salate vrlo nježne, pa kako im ne biste uništili okus, savjetujemo da ih začinite na sljedeći način: pomiješajte maslinovo ulje, malo soli i samo malo octa u posudici s raspršivačem te ih tek pred serviranje lagano poprskajte.

Uživajte u proljetnim mladim salatama!