Kuhana, pečena ili pržena, punjena tjestenina jede se u cijelom svijetu!
Čini se da cijeli svijet dijeli ljubav prema sočnoj tjestenini nadjevenoj mesom, povrćem, sirom i začinima. Vodimo vas na različite kontinente i upoznajemo s inačicama punjene tjestenine:
Empanadas
Porijeklom iz Španjolske i Portugala, danas se najčešće vežu uz kuhinju Srednje i Južne Amerike. Empanade mogu biti punjene povrćem ili kombinacijom mesa, ribe i povrća, pa čak i voća, a tijesto se može raditi od pšeničnog i kukuruznog brašna ili pak različitih vrsta krumpira. Jedu se uz dip, od kojih je najpoznatiji chimichurri - umak od peršina, origana, češnjaka, luka, čili paprike, octa i maslinova ulja.

Piroge
Piroge se vežu uz poljsku i ukrajinsku kuhinju, ali se pripremaju i u drugim zemljama istočne Europe. Jelo koje podsjeća na raviole i štrukle radi se od beskvasnog tijesta i puni pireom od krumpira, mesom, sirom, kiselim kupusom, gljivama, a može se pripremiti i kao desert s punjenjem od grožđica ili višanja. Slane piroge se skuhaju i posluže uz kiselo vrhnje i preprženi luk i slaninu ili ih se samo poprži s lukom na maslacu.

Ravioli i tortellini
Tko ne voli raviole i torteline, ne voli talijansku kuhinju! Tjestenina se puni različitim mješavinama, od mljevenog mesa ili sjeckanog pršuta do ricotte, bundeve, začina i orašastih plodova, a odlična je s crvenim i bijelim umacima. Ravioli se nadjenu i oblikuju u kvadratiće ili polumjesece, dok se prstenasti oblik tortelina dobiva presavijanjem nadjevene tjestenine.

Svježi ravioli, kuhani al dente, umiješani u zagrijani maslac s nekoliko listova kadulje ili malo majčine dušice te Brzo & Fino umakom okusa Ribanac, uz dodatak soli, svježe mljevenog papra i ribanog Ribanca, pun su pogodak za gurmane koji nemaju puno vremena za kuhanje!

Gyoza
Jelo od laganog, tankog tijesta od brašna i vode, punjenog mljevenim mesom i začinima, vrlo je popularno u Japanu iako je porijeklom iz Kine, gdje se naziva jiaozi. Gyoze su najčešće nadjevene svinjetinom, kineskim vlascem (poznat i kao češnjakov vlasac), kupusom i đumbirom... Mogu biti pržene ili kuhane, a jedu se s umakom od soje i octa, uz malo čili ulja rayu.

Mandu
Korejska inačica gyoze, često punjena kimchi (fermentiranim) povrćem ili tofuom, pomiješanim s klicama graha, ribanom mrkvom, češnjakom, porilukom, đumbirom i smeđim šećerom. Tjestenina se prži u sezamovu ulju, a može se kuhati na pari ili u juhi.
Samosa
Indijska pečena ili pržena tjestenina puni se povrćem i mesom. Kombinacije su razne - krumpir, mljeveno meso (janjetina, junetina i piletina) luk, grašak, leća, pinjoli... Samose su izvrsne uz chutney od manga ili neki drugi slatko-kiseli umak.

Pasty
Pečeno tijesto porijeklom iz Cornwalla u Engleskoj, poznato i kao cornish pasty, nalikuje na pogačice, a puni se mesom i povrćem. Kombinacija koju bismo uvijek preporučili je nadjev od gljiva pirjanih na luku, kuhanog krumpira, Ribanca, Brzo & Fino kiselog vrhnja i majčine dušice.

Manti
Turska inačica kuhane tjestenine puni se mljevenom janjetinom, lukom, pinjolima i češnjakom, a poslužuje prelivena jogurtom pa posipana češnjakom i dimljenom crvenom paprikom u prahu ili s umakom od rajčice, sušene metvice, čilija i začina sumac, popularnog u kuhinjama Bliskog istoka.

Iako postoji još mnogo vrsta punjene tjestenine koje nismo obuhvatili ovim vodičem, nadamo se da smo u vama probudili želju za isprobavanjem nekih novih okusa. Okusno putovanje jednostavniji je, ali ne manje uzbudljiv način istraživanja svijeta!