preloader
Roštilj bez roštilja

Roštilj bez roštilja

I bez roštilja ima dima i vatre!

Ima nešto neodoljivo u hrani s roštilja – čak i najobičniji komad kruha nakon nekoliko minuta na roštilju postane pravi gastronomski užitak. Miris dima i posebni kemijski spojevi koji nastaju pečenjem na žaru nezamjenjivi su, no roštilj nam nažalost nije uvijek i svugdje dostupan. Srećom, i tome se može doskočiti na nekoliko načina.

Začini

U nedostatku roštilja posegnite za dimljenom slatkom ili ljutom paprikom, barbecue mješavinom začina i/ili dimljenom solju (da, i to postoji). Ovi začini u trenu će povrću i mesu dati aromu dima, a najbolje je da namirnice neko vrijeme odstoje u začinima i ulju kako bi se arome bolje razvile. Ovim dimljenim začinima dodajte i neki slatki element, poput malo smeđeg šećera, koji će pomoći u karamelizaciji koja se inače događa na roštilju. Sve o mariniranju i marinadama pročitajte ovdje.

Grill tava

Dobro poznati saveznik u kuhinji koji će vam pomoći u simuliranju efekta roštilja. Ako je namirnica prethodno začinjena kao što je opisano u prvom „triku“, velike su šanse da vam pravi roštilj neće previše nedostajati. Tavu obavezno prije pečenja jako dobro zagrijte. Također, što je kvalitetniji materijal od kojeg je napravljena (težina je obično dobar pokazatelj kvalitete), to će tava bolje zadržavati temperaturu i postizati bolji grill efekt.

Uradi sam

Ako baš želite „pravu stvar“ i imate odgovarajući prostor (balkon, vrt ili mjesto u prirodi na kojem je dopušteno paliti vatru), improvizirani roštilj možete i sami napraviti koristeći lako dostupne materijale. Poslužit će bilo kakva metalna posuda – idealne su jednokratne posude za pečenje, kao i opeke ili, u krajnjem slučaju, kamenje. Također, trebat će vam i štapići na koje ćete naslagati namirnice. To mogu biti za roštiljanje već predviđeni metalni ili drveni štapići, no možete ih i sami izraditi od grančica. Bitno je jedino da dužinu štapića prilagodite dimenzijama improviziranog roštilja (ili obratno).