preloader
Savjeti za fini kremasti pire-krumpir

Savjeti za fini kremasti pire-krumpir

Otkrivamo male tajne savršenog pirea!

Tko ne voli kremasti pire od krumpira? On je najbolji prilog nizu jela, od mesnih odrezaka ili gljiva s umacima do sarme. Uz koju moramo spomenuti i njene „ljetne sestre“ punjene paprike te mesne ćufte – uvijek u sezoni!


Umaci tih jela s pireom čine savršen spoj, no on je izvrstan prilog i nekim jelima bez umaka. Na primjer, u klasičnoj kombinaciji – s pohancima! A kad uz pire nema umaka, do izražaja dolazi umijeće njegove pripreme...

 

Možda je pire-krumpir jednostavno pripremiti, ali baš kod takvih jela mali trikovi čine razliku!

Evo nekoliko savjeta kako ga učiniti savršeno mekim i kremastim.

Vrsta krumpira

Najbolji su domaći lički krumpir, zatim krumpir sorte desire – čvrstog mesa, crvenkaste pokožice (crveni krumpir) te bintje – blijedožute pokožice i čvrstog mesa. Za pripremu pirea ne preporučujemo mladi krumpir (sorte jaerla i red scarlet).

Krumpir stavite kuhati u hladnu posoljenu vodu, a kad zavrije, pustite da lagano kuha. Ne smije se raspasti, već omekšati.

Kuhajte veće komade

Ne režite krumpir na male dijelove – iako će se tako možda brže skuhati, upit će previše vode, što će rezultirati slabijim okusom i vodenastim pireom.

Kuhanjem u kori možete spriječiti da višak vode „uđe“ u krumpire. Kad su kuhani, jednostavno ih ogulite, a pritom zaštitite ruke i nemojte previše čekati, jer je sljedeći savjet...

Ne čekajte da se ohlade

Želite li kremastiju teksturu pirea, bolje je da s pripremom krenete dok su krumpiri još vrući. Ako ih kuhate u kori, pazite da se ne opečete prilikom guljenja!

Gnječenje

Osim klasične gnječilice isprobajte prešu za krumpir. Ako je nemate, čak i s običnom vilicom (uz malo više truda) možete usitniti i najmanje grudice te postići dobre rezultate. Nipošto ga nemojte usitnjavati u blenderu ili štapnim mikserom!

Prvo maslac

Prije vrhnja za kuhanje i/ili mlijeka, krumpiru dodajte maslac. Masnoća se dodaje prva kako bi krumpir zadržao nešto čvršću teksturu prije dodavanja tekućine!

Ako se tijekom usitnjavanja u preši krumpir ohladio, prvo na tavi otopite maslac pa ga ulijte u zdjelu s krumpirom.

Tekući sastojci

Klasičan pire-krumpir obično uključuje mlijeko i kiselo vrhnje, no dio mlijeka možete zamijeniti i vrhnjem za kuhanje ili upotrijebiti sva tri sastojka. Sličan savjet kao i za maslac: ako se tijekom gnječenja krumpir rashladi, u posudi zagrijte vrhnje za kuhanje uz dodatak soli pa ga vruće umiješajte u usitnjeni krumpir!

Soljenje

Preporučujemo da pire solite malo po malo tijekom pripreme jer se okus mijenja dodavanjem novih sastojaka.

Lagano ulijevajte

Nemojte izliti mlijeko ili vrhnje za kuhanje odjednom jer želite da krumpir upija tekućinu postupno - cilj je dobiti kremasti, a ne vodenasti pire!

Prije posluživanja

Kako postići da se krumpir ne ohladi i očvrsne ako ga ne poslužujete odmah? Držite ga u pećnici, poklopljenog u loncu, ili na štednjaku, uronjenog u veću posudu u kojoj lagano ključa voda. Pire-krumpir u pećnici možete i podgrijati, na nižoj temperaturi. Podgrijani krumpir zna biti presuh, no možete mu dodati još malo zagrijanog vrhnja za kuhanje ili mlijeka kako bi postao kremast.

Dodaci

Pire-krumpir možete obogatiti raznim začinima: sjeckanim vlascem, mladim lukom, dijon senfom ili hrenom. Pohate li meso, umiješajte malo masnoće od pečenja!

Zagrijavate li vrhnje prije dodavanja krumpiru, i tada ga možete lagano aromatizirati – peršinom, vlascem, češnjakom…

Za kraj, znate li da se krumpir, umjesto u vodi, može kuhati u kombinaciji vrhnja za kuhanje i kiselog vrhnja, uz dodatak začina po želji?


Kad krumpir omekša, potrebno ga je procijediti pa vratiti u mješavinu vrhnja, zatim usitniti i sve zajedno izmiješati te dodati maslac, sol i papar.

Ako imate još savjeta za savršeno kremasti pire-krumpir, podijelite ih s nama!