preloader
Savjeti za organizaciju smočnice

Savjeti za organizaciju smočnice

Kako do tip-top „špajze“

Dobra organizacija je pola posla! Ovaj postulat vrijedi za sve, pa tako i kuhanje i kuhinju – odnosno smočnicu! Neovisno o tome imate li posebnu prostoriju namijenjenu samo za pohranjivanje i čuvanje hrane ili tek nekoliko polica u kuhinjskim ormarićima, ovi će savjeti pomoći da vam smočnica bude urednija, a kuhanje učinkovitije.

Maksimalno iskorišten prostor

Bez obzira na to koliko prostora imate, iskoristite sav njegov potencijal! Na vrata smočnice ili ormarića postavite kukice na koje ćete objesiti stvari, u kutove do kojih je teško doći rotirajuće tacne, a police neka sežu do stropa, odnosno vrha ormarića – svaki centimeter je bitan, osobito u malim prostorima.

Unificirani spremnici

Sve „rasute namirnice“ poput riže, tjestenine, grahorica ili brašna prebacite iz originalnih pakiranja u jednake, po mogućnosti prozirne, spremnike koji se mogu slagati jedan na drugi (kako biste maksimalno iskoristili prostor). Ne samo da će smočnica tako biti urednija nego ćete uvijek na oku imati stanje zaliha. Ako nisu prozirni, na spremnike napišite što se u njima nalazi, a nije loše zabilježiti ni rok trajanja. Iako spomenute namirnice u odgovarajućim uvjetima traju jako dugo, datum će biti dobra opomena da ih ipak potrošite i da održavate zdravu rotaciju namirnica na meniju.

Sve na svom mjestu

Stvari u smočnici organizirajte u vama smislene grupe - ovisno o tome kakve su vaše prehrambene navike - a potom i rasporedite tako da su na najdostupnijim mjestima one koje koristite svakodnevno, a na najvišim ili najnižim policama one za kojima rijetko posežete. U praksi to znači da su primjerice čajevi, kave i drugi napici u jednog grupi na lako dohvatljivom mjestu, dok sastojci za izradu kolača stoje na teže dohvatljivom mjestu (osim ako niste strastveni slastičar koji kolače priprema svakodnevno).