preloader
Savjeti za pripremu savršenih palačinki

Savjeti za pripremu savršenih palačinki

Naši trikovi za finije palačinke

Ima li za raskošan vikend-doručak ičeg boljeg od palačinki? Svježe pečenih, u dobrom društvu, zarolanih ili preklopljenih, s omiljenim nadjevima…

U klasičnom scenariju bit će dovoljan i omiljeni pekmez (marelica je nekako najsigurnija, no isplati se proširiti izbor, posebno na naranču ili jagodu). Drugima nema do umaka od čokolade za kuhanje, rastopljene s malo maslaca, onako po domaće, s grudicama od čokolade. Ili pak do omiljenog namaza od lješnjaka…


Poslužujete li palačinke za desert, dodajte i mljevenih oraha ili lješnjaka, a isprobajte i nadjev s kremom od mascarponea i Brzo & Fino šlaga te bobičastim voćem.


Palačinke kakve se kod nas najčešće peku potječu iz Francuske, a po francuskom nazivu crêpes su i najpoznatije u svijetu (ako ih pod tim imenom naručite, nitko ih neće zamijeniti s američkom verzijom!). Neki od najpoznatijih francuskih specijaliteta upravo su palačinke: crêpes Suzette u umaku od maslaca, karameliziranog šećera, narančina soka i korice te likera Grand Marnier ili bretonske palačinke od heljdina brašna, sa slanim nadjevom.


Nadijevali ih raskošno ili tek s jednim sastojkom, kod sljedećeg pečenja prisjetite se ovih savjeta:

Brašno

Najbolja je kombinacija oštrog i glatkog, u omjeru 50:50. Dobro izmiksajte tijesto kako biste razbili grudice!

Malo mineralne vode

Ne zaboravite ovaj stari trik koji će tijesto učiniti rahlijim! Na jednu standardnu posudu za miješanje dodajte barem 100 ml mineralne vode.

Za finiju aromu

U smjesu obavezno dodajte malo ribane korice limuna i žlicu ruma kako bi palačinke bile aromatičnije.

Ohlađeno tijesto

Prije pečenja gotovu smjesu držite u hladnjaku barem pola sata. Ako se previše zgusne, dodajte mineralne vode ili mlijeka. 

Doziranje

Kako biste lakše dozirali ulje, najbolje ga je uliti u šalicu te ga tijekom pečenja na tavu dodavati žličicom. Tijesto dolijevajte kutlačom, a iako se o ukusima ne raspravlja, klasične palačinke najbolje su kad su tanke i zato mijenjajte količinu dok ne dođete do savršene doze.

Ne okrećite prerano!

Pecite na jednoj strani sve dok se tijesto na površini ne prestane presijavati, a rubovi ne postanu zlatnosmeđi. Ako prerano okrenete palačinku, poderat ćete je (u tom slučaju je svejedno ispecite do kraja pa pojedite „s nogu“).

Lagano pomičite tavu lijevo-desno, što je ujedno i priprema za okretanje!

Okretanje

Ako se palačinka dovoljno ispekla s donje strane a tava nije preteška, uz malo pomicanja lijevo-desno ne bi trebalo biti problema s okretanjem. Pripremite špatulu kojom ćete si pomoći ako vam palačinka „sleti“ na pola ili jednostavno s pomoću nje prvo odignite rub palačinke pa je zatim pažljivo okrenite na drugu stranu. Pecite dok donja strana djelomično ne poprimi zlatnosmeđu boju.

Sačuvajte toplinu

Ako palačinke nećete poslužiti odmah, preklopite ih tanjurom ili aluminijskom folijom i držite u lagano zagrijanoj pećnici.

Za slatke palačinke će vam trebati oko 300 g brašna, 300 ml mlijeka, 200 ml mineralne vode, 2 jaja, pola žličice šećera, malo ribane korice limuna, prstohvat soli i žlica ruma (po potrebi razrijedite smjesu, odnosno povećajte tekuće sastojke).


Za slane palačinke
samo izbacite šećer i koricu limuna.

Želite li dobiti „crne“ palačinke, u tijesto dodajte žlicu-dvije kakaa u prahu. Ovakve palačinke bit će odlične uz tučeno Brzo & Fino vrhnje za šlag s dodatkom vanilije, voća ili malo preljeva od čokolade.


I za kraj, kod palačinki volimo to što su one koje ne ispadnu savršeno - i više nego dobre za degustaciju tijekom pečenja!