preloader
Savjeti za pripremu toplih sendviča

Savjeti za pripremu toplih sendviča

Što je vani hladnije, više uživamo u toplim zalogajima!

Jesensko i zimsko vrijeme nekako „traže“ comfort food, hranu kojom udovoljavamo nostalgiji, koja nas ponekad i oraspoloži, a često i ugrije. Uz tjesteninu i sočne umake ili omiljena variva iz djetinjstva, u izboru „hrane za utjehu“ visoko kotiraju i jednostavni i brzi, ali pravi gurmanski topli sendviči.

Evo nekoliko savjeta za pripremu finih sendviča kojima ćete se rado tješiti, a ne zahtijevaju naprednija kuhinjska pomagala.

Stvorite pritisak!

Ne trebate kupovati toster - budite kreativni i praktični i jednostavno pripremite odličan topli sendvič na običnoj tavici ili grill-tavi. Za pritiskanje upotrijebite široku špatulu, no možete i ovako: na srednjoj do jakoj vatri pecite sendvič nekoliko minuta poklopljen običnim poklopcem. Pritisnite lagano kako bi se površina na tavi u potpunosti zagrijala i ponovite postupak s druge strane.


Osim poklopca, možete koristiti i neku drugu težu tavu ili posudu za kuhanje. Čak je možete prethodno i zagrijati na plameniku kako bi se sendvič bolje grijao! Ovo je dobra opcija za sendviče s puno sira… Ako se odlučite za grill-tavu, sendvič će imati prepoznatljive šare koje ga čine još privlačnijim!

Sočno punjenje

Na svaku krišku namažite malo maslaca. Za dodatni „šmek“ svakako ubacite i malo majoneze, točnije, nabacite! Okus će biti još zanimljiviji premažete li sendvič izvana s malo majoneze, i to prije nego što ga stavljate na gril.

 

Radite li sendvič samo od sira, svakako ubacite više od jedne vrste - npr. edamer, gouda, a može i neki intenzivnijeg okusa, poput cheddara. Sir je dobro naribati kako bi se bolje topio!

Dodaci

Naravno, uz sir sendviči traže i fini mesni narezak, povrće, začine… No možete ih obogatiti i voćem! Probajte s jabukama, kruškama, marelicom, avokadom… Zatim s gljivama ili nekim manje uobičajenim povrćem, poput brokule!

Nešto slatko

Pomaknite granice dodavanjem slatkog – sendviči su odlični za eksperimentiranje s okusima jer možete složiti i degustirati male zalogaje. Probajte dodavati med i voćne pekmeze, mogle bi vas ugodno iznenaditi neke zanimljive kombinacije.

„Omot“

Sendvič možete i ispohati - inspirirajte se talijanskim klasikom mozzarella in carrozza odnosno mozzarella u tostu, pohanom!


Rubove kruha umočite u smjesu od jaja, zatim složite sendvič, dobro ga zatvorite, narežite na trokute, uvaljajte u malo brašna pa u smjesu s jajima (u koju ste dodali malo mlijeka) i zatim u krušne mrvice. Pržite ih u ulju u dubokoj posudi do zlatnožute boje.

Ideja za one koji vole slaninu: omotajte sendvič kriškama slanine i prepržite!

Još savjeta kako „graditi“ prave gurmanske sendviče čeka vas ovdje, a ideje za kombinacije okusa potražite ovdje.

Nema zime uz fine gurmanske sendviče!