preloader
Savjeti za štedljivije kuhanje

Savjeti za štedljivije kuhanje

Uz ove savjete maksimalno iskoristite sve sastojke i pripremajte fina jela

Kuhanje je isplativije ako dobro planirate! Izbor namirnica je bitan, a planiranju je lakše pristupiti uz ova pravila:

Napravite popis

Dobri stari popis za kupnju, na temelju vaših želja (tako je – odvojite vrijeme za promišljanje što želite kuhati ovaj tjedan!), pomoći će vam da se ne izgubite među policama supermarketa i štandovima na tržnici. Držite se planiranog i uvijek imajte u glavi jelo – ili još bolje, više njih – koje ćete pripremati s kupljenim sastojcima.

Iskorištavajte ostatke

…ili odmah planirajte više jela. Umak bolonjez ne treba biti baza samo jednog ručka, s njim možete „riješiti“ cijeli tjedan. Imate ostatke kruha? Pripremite okruglice. Od glavice kupusa možete pripremiti i salatu i pirjani prilog sa začinima, od cvjetače juhu ali i složenac… Na ovaj način ne samo da iskorištavate eventualne viškove već radite na raznovrsnijem jelovniku, što će cijeniti svi ukućani, posebno oni mlađi.

Pire-krumpir? Ovdje smo prikupili ideje. Prezrele banane? Isprobajte ove deserte. Ostalo vam je vina? Provjerite kako ga iskoristiti.

Redoslijed prema svježini

Oboružali ste se svime i svačime u tjednom posjetu tržnici? Prvo pripremite namirnice čiji je vijek trajanja kraći – tako dobivate ukusnija jela, ali i smanjujete mogućnost propadanja namirnica. Blitva, špinat, kelj i peršin trebali bi imati prednost. Tikvice, brokula, prokulice, rikola i paprike mogu pričekati koji dan, a najmanje je žurbe s korjenastim povrćem, kupusom i lukom.

Vizualizacija

Proširite popis za kupnju na tjedni plan jela – možete ih popisati na papiru ili ploči na zidu. Kad je podsjetnik na vidljivom mjestu, lakše ga se držati! Ovo je ujedno ideja u čiju provedbu možete uključiti i ukućane.

Planirajte s namirnicama koje već imate

Prije nego što se uhvatite sastavljanja novog popisa, iskoristite ono što već imate u hladnjaku ili smočnici. Tako ćete izbjeći nepotrebne izdatke i iskoristiti zalihe.


Uz dobar pristup i malo planiranja moći ćete se posvetiti traženju novih recepata i kreativnijem iskorištavanju sastojaka – a za to ste već na dobrom mjestu!