preloader
Savladajte najčešće korištene pojmove “kulinarskog jezika”

Savladajte najčešće korištene pojmove “kulinarskog jezika”

Kuhari su praktični tipovi, pa su radi bržeg i lakšeg kuhanja razvili kulinarsku terminologiju, kratke i jednostavne izraze koji objašnjavaju razne tehnike pripreme i obrade jela i namirnica.

Ovom su se zadatku najpredanije posvetili Francuzi, stoga ne čudi činjenica da najviše kulinarskih termina potječe upravo iz francuskog jezika.

Donosimo pregled i objašnjenja najčešće korištenih:

à la – izraz potječe iz francuskog i označava način pripreme nekog jela. Doslovan prijevod bio bi “na način”, npr. à la carte - izbor jela s jelovnika; à la wild - meso domaćih životinja pripremljeno kao divljač

al dente – “prema zubu”, talijanski izraz koji opisuje kuhanu tjesteninu i rižu koje su pod zubima zadržale čvrstoću

bain-marie – francuski izraz koji označava posudu s kipućom vodom u koju je smještena druga posuda s gotovim jelom. Na taj način održava se toplina jela. Označava i kulinarsku tehniku kojom se zagrijava umak ili krema u jednoj posudi postavljenoj na drugu s kipućom vodom. Koristi se kod pripreme delikatnijih krema, kako ne bi zagorile.

 

blanširanje – kulinarski termin koji označava djelomičnu predobradu voća i povrća. Namirnice se, u kratkim vremenskim intervalima, prvo uranjaju u kipuću, a potom u hladnu vodu kako bi se zaustavio proces kuhanja, omekšala tekstura i uklonio zrak.

 

confit – riječ je o posebnoj metodi pripreme mesa, najčešće peradi. Meso se prvo peče u vlastitoj masti na laganoj vatri, a poslije se u toj istoj masti konzervira.

 

chiffonade – tehnika rezanja lisnatog povrća ili začinskog bilja na duge, tanke trake

 

fast food – pojam koji označava jela koja se spremaju brzo i mogu se konzumirati “s nogu”

 

finger food – hrana za čiju konzumaciju nije potreban pribor za jelo

 

flambiranje – završna obrada jela, točnije postupak u kojem se jelo prelije konjakom i zapali. Osim što djeluje atraktivno, flambirano jelo ima posebnu aromu.


glaziranje
– postupak dobivanja sjaja na slanim i slatkim jelima. Šećer i voćni sirup najčešće se koriste za glaziranje kolača, maslac za glaziranje povrća, a razmućena jaja ili masnoća za glaziranje kruha i peciva.

 

gratiniranje – tehnika kojom se na jelu pečenjem postiže hrskava korica. Za gratiniranje se najčešće koriste jaja, ribani sir, krušne mrvice, kiselo ili vrhnje za kuhanje.

 

mariniranje – postupak namakanja hrane u aromatičnoj salamuri, najčešće mješavini ulja, octa ili soka od limuna i vode te začinskog bilja

 

na naglo – pečenje mesa na masnoći u plitkoj, otvorenoj tavi uz stalno okretanje

 

paniranje ili pohanje – termička obrada hrane koja se umače u brašno, razmućena jaja i krušne mrvice

 

poširanje – obrada sirove hrane u vodi koja lagano vrije s dodatkom octa. Osim jaja, poširati se može riba, perad, povrće i voće.

 

reduciranje – postupak isparavanja kojim se smanjuje udio tekućine u jelu

 

sauté – prženje na jakoj vatri u maloj količini ulja ili masti na tavi uz stalno okretanje bez kuhinjskog pribora

 

semifreddo – naziv za deserte koji su “napola hladni”, odnosno koji se sastoje usitnjenog biskvita i zamrznutog sladoleda ili kreme

 

tranširanje ili trančiranje – rezanje mesa kako bi se došlo do željenog komada, najčešće odreska

 

zaprška – zaprženo brašno, koristi se za ugušćivanje kuhanog jela, najčešće juha, umaka i variva

 

Sada kada ste savladali teoriju, slobodno se bacite na praksu - u kuhinji!