preloader
Savršene kreme za voćne kolače

Savršene kreme za voćne kolače

Najbolji kolači su oni s finim kremama

Ako se često pitate koju kremu odabrati za torte ili kolače čija su baza lagani biskviti i sezonsko voće, naši će vam savjeti zasigurno pomoći.

Slastičarska krema

Sigurno najpoznatija krema u slastičarstvu koja se slaže baš sa svime nosi ne baš maštovit naziv slastičarska krema (crème pâtissière). Radi se o kuhanoj kremi od jaja, točnije žumanjaka, šećera, mlijeka, brašna i vanilije. Mnogima je najdraža jer se fantastično slaže s raznim vrstama voća, ali i čokoladom i tučenim vrhnjem. 


Preporučujemo je za one torte i kolače koji sadrže svježe voće poput jagoda, borovnica, malina, kupina, ribiza i sl. Voće možemo jednostavno nasjeckati i umiješati u kremu ili ga rasporediti po njoj. Kremu treba dobro ohladiti, a u hladnjaku je možemo čuvati nekoliko dana.

Kreme (ili želei) od voća

Kad poželimo laganije, osvježavajuće okuse, posežemo za kremama od voća. Radimo ih tako da voće ukuhavamo sa šećerom, dodajemo vaniliju, voćni sok ili mlijeko te ugušćujemo uz pomoć želatine ili agar-agara (prah koji se dobiva isušivanjem morske trave, veganska alternativa želatini koja je životinjskog porijekla).

 

Ako kremu radimo od voća koje sadrži sitne koštice, poput šumskog voća ili kivija, prije dodavanja želatine izuzetno je važno procijediti voćnu smjesu. Kreme preko biskvita prelijevamo dok su još vruće ili lagano ohlađene i puštamo da se stvrdnu prvo na sobnoj temperaturi, a potom u hladnjaku.

Chantilly krema

Voćni kolači jako vole chantilly kremu. Iza ovog zvučnog francuskog imena krije se najjednostavnija krema od tučenog vrhnja za šlag, šećera i sjemenki vanilije. Ovoj je kremi dovoljno dodati nasjeckano voće (pogotovo jagode!) i njome napuniti omiljene košarice od prhkog ili kuhanog tijesta (da, onog za princes-krafne). Ili je uliti u čaše pa dodati omiljeno voće.

Lemon curd – kuhana krema od limuna i jaja

Ovu kuhanu kremu britanskog porijekla sve češće nalazimo u našim kolačima. Radi se od jaja, limuna (soka i korice, stoga je važno upotrijebiti netretirane limune), šećera i maslaca, a odličan je nadjev za prhke pite (talijanske crostate) i biskvitne torte.


Osim za nadjev u slasticama, idealna je i za doručak, kao namaz na prepečenom kruhu. Svježa je i kiselkasta, čuva se u sterilnim bočicama, a u hladnjaku može potrajati i do dva tjedna.

Krema od sira

Sir i voće se vole, a posebno se dobro s voćem slažu mascarpone i ricotta. Kreme od sira najčešće se termički ne obrađuju, ugušćuju se dodavanje želatine ili agar-agara u prahu, a stvrdnjavaju hlađenjem u hladnjaku, vrlo često preko noći. Postoje i kreme od sira i voća koje se peku, najpoznatije su kao nadjev famoznih cheesecakeova, u tom im se slučaju dodaju jaja, izostavlja se želatina, a voće se stavlja odmah (sjeckano ili u pireu) ili nakon pečenja, kad je torta dobro ohlađena.


Koja od ovih krema je najčešće zvijezda vaših kolača?