preloader
Sirne strasti: vodič kroz jela s okusom sira

Sirne strasti: vodič kroz jela s okusom sira

Ova jela vole kremaste sirne umake.

Jedna od najzahvalnijih namirnica zasigurno je sir! Iako najčešće u njemu uživamo kad ga samo narežemo, u kombinaciji s nekom suhomesnatom delicijom ili konzerviranim povrćem poput maslina, kapara, sušenih rajčica i kiselih krastavaca, pravi siroljupci itekako cijene malo kompliciranija jela sa sirom, točnije sirnim umakom. Ipak, kako biste što manje zakomplicirali pripremu jela, koristite gotovi Brzo & Fino umak s okusom Ribanca, kojeg je samo potrebno zagrijati.

Logično, specijaliteti s umakom od sira tipični su za europsku kuhinju, posebno francusku i švicarsku. U potrazi za inspiracijom ipak smo se uputili malo dalje. Ovo su naši prijedlozi:

Hasselback krumpiri

Počinjemo od hladnog sjevera i toplih hasselback krumpira… Ako još niste, obvezno probajte ove sočne krumpire, hrskave izvana, a meke iznutra. Tradicionalno se nadijevaju maslacem i krušnim mrvicama, no mi vam preporučamo pancetu i Brzo & Fino umak okusa Ribanac. 
Zarežite krumpir na nekoliko mjesta i ubacite malo maslaca te utisnite komadić pancete. Posipajte s malo maslinova ulja, posolite i popaprite, pa pecite na 200 stupnjeva oko 50 minuta. Izvadite ih iz pećnice i u zarezane ploškice ubacite Brzo & Fino umak te malo origana, a možete dodati i svježe listove špinata. Prelijte umakom i još par minuta pecite u pećnici.

Mac & cheese

…a nastavljamo „preko bare“. Mac & cheese poznato je američko jelo koje korijene vuče iz talijanske kuhinje, a u SAD-u čak postoji i nacionalni dan makarona i sira (obilježava se 14. srpnja). Jelo je više nego jednostavno: originalni recept sadrži makarone, sir i maslac, a mi ga danas preporučamo u još jednostavnijoj varijanti! Skuhajte makarone ili pužiće, prelijte Brzo & Fino umakom okusa Ribanac, po želji posipajte s malo krušnih mrvica pa zapecite u pećnici, a možete posipati s malo crvene paprike.

Dip za nachose

Koliko začina, toliko mogućnosti! Zagrijte Brzo & Fino umak okusa Ribanac, dodajte mu malo svježe mljevenog papra, a volite li ljuće, ubacite i pahuljice čilija.

 

Imate li i vi recept za jelo koje je nezaobilazno bez sirnog umaka, svakako ga podijelite s nama.