Iskoristite istu namirnicu za nešto slano i nešto slatko
Donosimo vam ideje za slatko-slane parove koji dijele jedan zajednički sastojak. Sve su ideje podjednako jednostavne, brze i jako fine!
Zobene pahuljice – flatbread pogačice i zdravi kolačići
Oljušteno zrno zobi odnosno zobene pahuljice ili njihova mljevena inačica pravi su kulinarski saveznik od doručka do večere! Ovaj put vam ih predlažemo za pripremu laganog proljetnog jela i domaćih energetskih keksića.

Nešto slano: pogačice. Za jednostavni, brzinski tanki kruh iz tave, poznat i kao flatbread potrebna vam je 1 šalica ili 100 g zobenog brašna, odnosno usitnjenih zobenih pahulijca (te još malo za posipanje tijekom pripreme) te pola šalice (120 g ) Dukatosa natur, pola žličice praška za pecivo i žličica soli. Ovo je količina za dvije veće odnosno četiri manje pogačice, no ako, kao i mi, poželite napraviti više, samo pazite da koristite dvostruko veću količinu brašna po šalici u odnosu na jogurt.
Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i soli, pa dodajte Dukatos. Izmiješajte dok se ne poveže (po potrebi dodavajući još malo brašna ako je se previše lijepi) i formirajte kuglu. Ostavite 15 minuta prekriveno plastičnom folijom. Dok se tijesto za flatbread diže, pripremite pesto od špinata: u blenderu ili štapnim mikserom usitnite 2-3 šake špinata, orahe ili lješnjake te češanj češnjaka i maslinovo ulje. Ako ih imate pri ruci, dodajte i oljuštene sjemenke bundeve za dodatni okus!
Izvadite tijesto na pobrašnjenu podlogu i ponovno oblikujte kuglu. Podijelite na 4 dijela i od svakog formirajte manju lopticu. Izvaljajte svaku na debljinu do pola centimetra. Na zagrijanu tavu posipajte malo maslinova ulja pa pržite pogačice oko 2 minute, sve dok ne dobiju zlatnosmeđu boju i tamne pjege. Prebacite na drugu stranu još oko minutu i prebacite u platnenu krpu dok ne ispečete ostatak. Nadjenite ih zelenim pestom, žlicom Brzo & Fino kiselog vrhnja, i narezanim cherry rajčicama.

Nešto slatko: zdravi keksi. Od zobenih pahuljica te malo voća pripremite i ove ukusne zdrave keksiće – kao stvoreni za zajedničko vrijeme s mališanima u kuhinji.

Soja umak – kremasta tjestenina i preljev za sladoled
Umak od fermentirane soje, vode i raznih žitarica klasik je azijske kuhinje, no i odličan dodatak različitim umacima za bogatiji okus!

Evo naših ideja:
Nešto slano: proljetna pašta. Stavite vodu za kuhanje tjestenine dok pripremate umak. Na malo maslinova ulja zažutite luk, pa dodajte nasjeckani češnjak. Volite li ljuće okuse, možete ubaciti i malo čili papričice, suhe ili svježe, a za još egzotičniji okus, ubacite i prstohvat naribanog ili sitno nasjeckanog đumbira.
Kad se sve lagano poprži, dodajte mrkvu narezanu na prutiće ili tanke listiće, zatim gljive narezane na manje komade (šampinjone, bukovače ili shitake). Zalijte Brzo & Fino vrhnjem za kuhanje i pustite da prokrčka nekoliko minuta. Kad umak lagano provrije, dodajte 2-3 žlice soja umaka. Zatim i par listova blitve ili špinata te ostavite još kratko na laganoj vatri. Promiješajte do željene gustoće i po želji dodajte još vrhnja za kuhanje ili soja umaka za intenzivniji okus. Umiješajte skuhane rezance i dobar tek!
Nešto slatko: fini preljev za sladoled. Pripremite malo drugačiji karamel umak koji se savršeno slaže sa sladoledom od vanilije. Na laganoj vatri rastopite 30 g maslaca, pa dodajte 50 g Brzo & Fino vrhnja za šlag te 100 g smeđeg šećera. Kad se sastojci povežu, pojačajte vatru i pustite da se krčka oko 5 minuta. Zatim dodajte 2 žlice umaka od soje i žlicu ekstrakta vanilije i mali prstohvat soli. Prelijte po sladoledu i uživajte!

Lisnato tijesto – slani i slatki proljetni tart
Gotovo lisnato tijesto provjereni je saveznik slanih i slatkih jela, a ovo su naši sezonski prijedlozi:
Nešto slano: proljetni lisnati tart. Za brzinsko, a slasno proljetno jelo potrebno vam je pakiranje lisnatog tijesta, 150 g ricotte, 150 g kiselog vrhnja i malo soli i papra za nadjev te sezonsko povrće po želji: šparoge, špinat, blitva, češnjak, a možete upotpuniti i komadićima slanine.
Koristite li šparoge, očistite ih tako da im uklonite drvenasti dio prelamajući ih, a zatim ih kratko blanširajte u kipućoj vodi, procijedite i ohladite.
Lisnato tijesto stavite na lim za pečenje, a sastojke za nadjev pomiješajte u zdjelici – po želji dodajte i malo protisnutog češnjaka. Zatim poslažite povrće, još malo posolite i popaprite pa pecite na 180 stupnjeva 25-30 minuta, sve dok ne dobije lijepu boju.

Nešto slano: lisnati tart s jagodama. Lisnato tijesto lagano izbodite vilicom (na dijelu predviđenom za nadjev). Zatim ga premažite kombinacijom 150 g Zagrebačkog sira ili mascarponea pomiješanog s žlicom šećera u prahu i žličicom vanilin šećera te malo ribane korice limuna. Očistite i prepolovite jagode (300-350 g), i premažite tijesto nadjevom od sira. Ukoliko ste jagode prethodno pošećerili, pokapajte nadjev sokom od jagoda, a manji dio od ukupne količine možete i izblendati i posipati po nadjevu. Poslažite jagode na nadjev i pecite tart 20-ak minuta, sve dok rub tijesta ne poprimi lijepu zlatmosmeđu boju.

Imate li i vi ideje za namirnice koje idu u slatka i slana jela? Podijelite ideje s nama!