preloader
Stara variva za nove generacije

Stara variva za nove generacije

Nema tog kućanstva koje nema svoje omiljeno „jelo na žlicu“.

Variva su česta na našim jelovnicima, što zbog dostupnosti namirnica (varivo se može skuhati od svačega!), što zbog jednostavnosti pripreme (sve u jednom loncu). U kajkavskoj se Hrvatskoj variva nazivaju čušpajzima, dok ih u Istri i na Kvarneru zovu maneštrama.

Kako god ih zvali, riječ je o nutritivno izuzetno kvalitetnim koja se spremaju od grahorica (mahunarki), povrća i žitarica, a često im se dodaje komad suhog mesa (dimljena koljenica, suhi vršci prsiju, slanina, prodimljene kobasice, ali i komadi kostiju od šunke ili pršuta).

Variva su gušća od juha, tradicionalno ugušćena dobro poznatom zaprškom. Ona se radi tako da se na zagrijanom ulju poprži malo brašna, doda se komadić nasjeckanog luka, malo crvene paprike i koncentrata rajčice, zalije se vodom i dobro promiješa kako bi se razbile sve grudice. Tako dobivenu gustu smjesu sličnu umaku dodamo u jelo koje se kuha na laganoj vatri. Ako umutimo brašno s malo hladne vode ili raskuhano povrće poput krumpira i graha pretvorimo u pire pa time ugustimo jelo, dobit ćemo zdraviju verziju zaprške.

Ričet – naziv za ječam ili jelo?

Iako se u našoj kuhinji ričetom vrlo često naziva sam ječam, ipak je to naziv za jelo, i to za tradicionalno zimsko jelo koje se spravlja od ječma i graha, uz komadić mrkve i suhog mesa ili kobasica.


Prije kuhanja se grah i ječam namoče preko noći. Idući dan se ječam kuha oko 45 minuta, a grah se kratko prokuha u vodi koja se potom baci, dolije se nova i kuha se dalje dok se grah ne skuha. U tavi se ispirja sitno sjeckani luk, doda se mrkva rezana na kockice ili kolutove i sitno sjeckani češnjak pa se sve to ubaci u lonac u kojem se kuhao ječam, doda se kuhani grah i sve se dobro promiješa, posoli i popapri pa kuha još 10-15 minuta. Ako želite jelo obogatiti komadom suhog mesa ili slanine, dodajte ga u lonac u kojem kuhate ječam i skuhajte ga zajedno s njim. Ovdje nije potrebna zaprška jer ječam jako lijepo ugušćuje jelo. Umjesto graha ječam možete skuhati i s krumpirom, a i ubaciti par kobasica. Ovo jelo možete dodatno začiniti žlicom kiseline od ukiseljenih ljutih feferona.

Jota – hrana mnogih generacija

Ovim se imenom u Istri, na Kvarneru i u Dalmaciji zove jednostavno jelo od graha i kiselog kupusa, kuhano s komadom slanine i suhim rebrima. Vjerujemo da je upravo ovo jelo obojilo mnoga djetinjstva, a i dan-danas je omiljeno zimsko jelo na žlicu, koje se vrlo jednostavno sprema. Grah se namoči i prokuha, voda se baci, nalije se nova voda i stavi da grah lagano kuha. U drugoj se posudi kuha kiseli kupus s komadom slanine i suhim rebrima. Kad je grah napola kuhan, doda se u lonac s kiselim kupusom (s tekućinom u kojoj se kuhao) i pusti kuhati do kraja. Pred sam kraj doda se klasična zaprška. I jedan savjet prije kuhanja kiselog kupusa: svakako ga prvo kušajte pa isperite vodom ako je prekiseo i preslan, jer takav bi vam kupus mogao pokvariti jelo.

 

Kisela repa s grahom – omiljeno zimsko jelo sjeverozapada Hrvatske

Mnogi će reći kako se radi o pomalo zaboravljenom jelu, ali će pritom pogriješiti jer se grah s repom vratio u modu. Zbog toga što je puna vode, kraće traje i brže se kvari, repa se kod nas rjeđe kiseli od kupusa. Ovo se jelo kuha identično kao jota, u zimsko doba odlično grije i krijepi, a idealno je nakon blagdanskih dana u kojima konzumiramo puno veće količine hrane. Kao i kod kupusa, provjerite koliko je repa kisela i slana, a posebno pripazite da se slučajno nije pokvarila. Ako je repa premekana i sumnjiva mirisa, bacite je jer se pokvarila.


Nutricionisti kažu da grahorice treba redovito konzumirati jer su bogate vlaknima i obiluju aminokiselinama. Mi se slažemo s njima i biramo tri bogata zimska variva s grahom. Osim ova tri tradicionalna variva, volimo i ona laganija s lećom i slanutkom, ali i keljem, porilukom i krumpirom.

Koja su vaša omiljena zimska variva s grahoricama? Podijelite ih s nama.

P.S. Znamo da će se među njima sigurno naći i paštafažol!