preloader
Što pripremiti s mljevenim mesom?

Što pripremiti s mljevenim mesom?

Na meniju: malo drugačiji mesni zalogaji

Nađete li se ponekad u nedoumici što pripremiti s mljevenim mesom, a da nisu lazanje s bolonjez umakom ili mesna štruca? Inspirirajte se našim idejama!

Popečci

Imamo ideju kako iskoristiti mljeveno meso u pomalo neobičnoj, ali slasnoj kombinaciji! Pripremite popečke ili polpete od mesa (preporučamo piletinu), batata i kus-kusa: potrebno vam je pola šalice kus-kusa i pola šalice pirea od batata (ili jedan srednji izgnječeni pečeni batat), sitno nasjeckani žuti luk, malo maslinova ulja, naribana jabuka, jaje, žličica nasjeckanog peršina, šalica krušnih mrvica, 500 g piletine i ulje za prženje.

Kus-kus u zdjelici zalijte s pola šalice kipuće vode, poklopite i pustite da stoji 5 minuta. Zagrijte malo maslinova ulja pa pirjajte luk dok ne omekša. Zatim ga prebacite u veću zdjelu i pustite da se ohladi. Dodajte mu kus-kus, jaje, jabuku i peršin, posolite i popaprite. Izmiješajte i kad dobijete ujednačenu smjesu, formirajte polpete – lagano ih spljoštite i uvaljajte u krušne mrvice. Zagrijte ulje i pržite popečke oko 3 minute, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju sa svake strane, pa ih izvadite na papirnati ručnik.

Poslužite uz fine dipove – predlažemo barbecue umak ili klasiku, Brzo & Fino kiselo vrhnje u kombinaciji sa svježim začinskim biljem.

Složenac s jajima  

Ovo je ujedno i ideja za brzinski i hranjivi ručak za prste polizati! U velikoj tavi zagrijte malo maslinova ulja, pa dodajte sjeckani luk i malo soli. Nakon 3-4 minute ubacite 400 g mljevenog mesa (junetine) i lagano miješajući pustite da se krčka oko 5 minuta. Zatim ubacite 400 g sjeckane rajčice, 2-3 žlice sjeckanog korijandra i chipotle umaka po želji, začinite svježe mljevenim paprom i smanjite vatru. Kuhajte još oko 5 minuta. Žlicom zatim oblikujte nekoliko udubina, u njih razbijte jaja pa pustite da se lagano ispeku. Posipajte pahuljicama čilija i svježim korijandrom. Ovaj složenac odlično ide uz kukuruzne tortilje (poput meksičkog doručka huevos rancheros u mesnoj izvedbi), pire krumpir ili popečke od krumpira (koje možete pripremiti tako da krumpir naribate, pomiješate s rastopljenim maslacem pa ispržite).

Bolonjez-gulaš

Kako su tjestenina i mljeveno meso jedna od omiljenih kombinacija, u rukavu i ideju koja podsjeća na paštu bolonjez, no mogla bi se svrstati i u kategoriju gulaša. Sve se priprema u jednoj tavi, uključujući i tjesteninu!

Trebat će vam 450 g mljevenog mesa (junetine), luk i 2 češnja češnjaka, malo maslinova ulja, žlica koncentrirane rajčice, 500 g pasirane rajčice, 400 g sjeckane rajčice iz konzerve ili pelata, 300 ml goveđeg temeljca, žličica talijanske mješavine začina i žličica crvene paprike te 150 g pužića, 100 g ribanog cheddara ili Dimsija te sjeckani peršin za posip.

Zagrijte maslinovo ulje u većoj tavi, pa dodajte nasjeckani luk i pustite da se krčka. Nakon 5 minuta, ubacite još i 2 zgnječena češnjaka i ostavite još minutu na laganoj vatri. Dodajte meso i pirjajte 5-6 minuta. Posolite, popaprite pa dodajte žlicu koncentrirane rajčice. Zatim ulijte temeljac, pasiranu rajčicu te sjeckanu rajčicu (ako imate pelate, možete ih usitniti kuhačom tijekom kuhanja). Dodajte mješavinu začina i papriku te umiješajte tjesteninu. Kuhajte 15-ak minuta lagano miješajući, sve dok se pužići ne skuhaju.

Na samom kraju umiješajte ribani sir i maknite s vatre. Prije posluživanja posipajte svježim peršinom!

 

Radite li s mljevenim mesom neka manje uobičajena jela ili igrate na sigurno?