preloader
Što sve možemo napraviti s kikiriki maslacem?

Što sve možemo napraviti s kikiriki maslacem?

Ako još uvijek niste obožavatelj kikiriki maslaca te o njemu znate samo to da se može mazati na kruh kao podloga za marmeladu, kao u američkim filmovima, ili ste ga do sada isprobali jesti samo "na žlicu", onda je pravi trenutak da otkrijete njegovu svestranost. Od doručka do deserta, kikiriki maslac garantira ne samo ukusan već i zdrav obrok.

Kikiriki za doručak

Danas je zobena kaša koja se priprema večer prije izuzetno popularan doručak. Recepata je mnogo i teško da možete pogriješiti sa sastojcima, a najbolje je isprobavati razne kombinacije koje će "ubiti" rutinu i svaki doručak pretvoriti u posebni događaj. Ako držite dijetu, umjesto zobenih pahuljica upotrijebite mekinje, kojima dodajte chia sjemenke, kakao i bademovo mlijeko. Jutro će postati još bolje ako prije nego krenete doručkovati u kašu umiješate i žlicu kikiriki maslaca te dodate bananu narezanu na kriške.

 

Kikiriki za ručak 

Piletinu u umaku od kikirikija moguće je napraviti u toliko kombinacija da teško može dosaditi. Šaku kikirikija popržite na ulju, pa potom sklonite te na isto ulje stavite piletinu narezanu na kockice i začinite po želji. Nakon nekoliko minuta kuhanja na laganoj vatri vratite sklonjeni kikiriki, dodajte vrhnje za kuhanje, a potom i dvije žlice kikiriki maslaca. U umak možete po želji dodati i čilija, da ga "pojačate". Poslužite uz rižu, zelene rezance, njoke, povrće pripremljeno u woku, pire-krumpir... Mogućnosti su brojne!

Kikiriki kao poslastica 

Spomenuli smo kikiriki maslac "na žlicu" i premda se slažemo da je to sasvim dobar i ukusan desert, postoji boljih alternativa. Jedna od definitivno nafinijih su domaće čokoladice s kikiriki maslacem. Pripremaju se u kalupima za muffine i ako se rade od tamne čokolade, mogu se upotrijebiti i u LCHF prehrani. Čokoladu treba otopiti s maslacem ili kokosovim uljem i polovicu staviti u kalupe kao podlogu te zamrznuti na petnaestak minuta. Druga polovica će prekriti otopljeni kikiriki maslac s kokosovim uljem (po želji dodati ekstrakt vanilije) koji ćemo također zamrznuti prije nego dodamo završni sloj čokolade.

 


Za brzinsko utaživanje želje za slatkim, a u nedostatku čokolade, poslužit će i narezane jabuke prelivene otopljenim kikiriki maslacem i posute tostiranim kokosovim ljuskicama.

Kikiriki maslac u vlastitoj pripremi 

Kao što je pravilo sa svom hranom, tako i kikiriki maslac treba umjereno konzumirati. Premda sadrži puno kalorija, pun je i proteina pa će vas duže držati sitima, a sadrži i vitamine E i B6, te kalij i magnezij. Ako pazite na unos šećera, svakako provjerite sve sastojke i njihove količine na pakiranju kupovnih kikiriki maslaca, a najbolje ćete proći s domaćim kikiriki maslacem koji je vrlo jednostavno napraviti. U blenderu se smiješa oljušteni kikiriki, kokosovo ulje (na jednu šalicu neoljuštenog kikirikija ide jedna žličica ulja), prstohvat soli, žličica kokosovog šećera te po želji malo cimeta i kokosovog praha. I to je to!