preloader
Što sve možete pripremiti od ostataka bjelanjaka

Što sve možete pripremiti od ostataka bjelanjaka

Kad recept zahtijeva odvajanje žumanjaka od bjelanjaka, nema razloga da ne iskoristite i drugu polovicu!

Recepti za neke kolače i kreme, ali i slane umake te dresinge često traže samo žumanjke. Nakon njihova odvajanja, bjelanjci čekaju svoju priliku te ponekad, nažalost, završe i u odvodu.


Više nemate izgovora: izbjegnite bacanje i pripremite se na vrijeme uz ideje koje smo prikupili.

I da, već od jednog bjelanjaka možete pripremiti nešto fino!

Nije naodmet spomenuti kako bjelanjke možete čuvati u hladnjaku nekoliko dana, ali i zamrznuti te ih tako čuvati 4 do 6 mjeseci.

Ideje za 1-2 bjelanjaka

Sirni prutići. Već od jednog bjelanjka možete pripremiti fine sirne grickalice! Na 1 bjelanjak ide 60 g ribanog sira (probajte s cheddarom ili nekom drugim sirom jačeg okusa), 60 g brašna, četvrt žličice soli i četvrt žličice papra i 40 g maslaca. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, pomiješajte sir, brašno, sol i papar, a zatim i maslac, pa kad se sastojci povežu, dodajte bjelanjak. Kad dobijete ujednačenu smjesu, formirajte kuglu koju zatim razvaljajte i izrežite u trake. Prebacite ih na papir za pečenje, lagano ih zavrnite i pecite 10-ak minuta dok ne dobijete hrskave grickalice lijepe zlatnosmeđe boje! Možete ih obogatiti i sjemenkama sezama ili začinskim biljem.


Premaz za peciva.
Radite li domaći kruh i peciva, bjelanjak možete iskoristiti za premaz u završnom koraku prije pečenja. Samo premažite tijesto i posipajte sjemenkama!

Puslice. Možete ih probati pripremiti i već s jednim bjelanjkom – i nemojte se obeshrabriti ako vam ne ispadnu savršenog oblika i teksture (uvijek ih možete upotpuniti šlagom ili rastopljenom čokoladom… vježbom do savršenstva!
Na 1 bjelanjak ide 60-70 g šećera, a posudu u kojoj ćete miksati bjelanjke dobro očistite (preporuča se i premazati je limunom kako bi se uklonile masnoće). Bjelanjcima dodajte mali prstohvat soli, pa ih miksajte dodajući i šećer. Neki recepti preporučaju i par kapi kiseline – limuna ili octa. Kad ste dobili čvrst snijeg, stavite ga peći (sušiti) u pećnicu zagrijanu na 100 stupnjeva, oko sat, sat i pol. Puslice su gotove kad očvrsnu.

3 i više bjelanjaka

Imate li više bjelanjaka, možete pripremiti i malo ozbiljnija jela: fini čokoladni brownie ili bogatu fritatu, odličan obrok  u kojem možete uživati od jutra do večeri (ovo vrijedi za oba prijedloga!).

Šarena fritata. S 3 bjelanjaka pripremite bogatu fritatu, fin i hranjivi obrok! Nasjeckajte jednu ili dvije manje kobasice i prepržite na tavici, zatim dodajte sitno nasjeckan manji luk i češanj češnjaka. Malo posolite, a kad se luk zastakli, dodajte pola žličice mljevene paprike i pola žličice mljevenog kumina. Zatim dodajte 1 konzervu od 400 g ocijeđenih pelata (240g) narezanih na polovice ili cijelih ukoliko su u pitanju manje rajčice). Nakon malo krčkanja, ulijte bjelanjke te sve pecite na jačoj vatri (smanjite nakon nekoliko minuta kad se formira kora fritate). Na kraju, dok se sve još peče, izmrvite malo Salakisa, a prije posluživanja obilno posipajte svježe sjeckanim peršinom.

Čokoladni brownie. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Otopite 170g maslaca i isto toliko nasjeckane tamne čokolade. Dodajte žličicu ekstrakta vanilije, zatim maknite s vatre i pustite da se smjesa malo ohladi, Umiješajte 50 g šećera i 30 g kakao praha, zatim 4 bjelanjaka i sve izmiksajte. Tijekom miksanja, dodajte 125 g brašna, pa kad dobijete ujednačenu smjesu, prebacite je u lim na papir za pečenje i pecite 25-30 minuta. Po potrebi smanjite temperaturu pećnice da izbjegnete presušivanje – poželjno je da brownies ostanu meki iznutra!

 

Imate li još bjelanjaka? Pripremite od svega po malo ili odaberite jedan recept i jednostavno udvostručite ili utrostručite sastojke!