Uz blagdansko predjelo ili novogodišnju pečenku uvijek ima mjesta za malo francuske salate
Francuska salata sigurno će se naći na mnogim blagdanskim stolovima, od božićnog ručka do novogodišnjih trpeza. Svako domaćinstvo ima svoju varijaciju recepta ili tajni sastojak, a svima nama najfinija je baš onakva kakvu su pripremale mama i baka.
Kratka povijest „francuske“ salate
Ova popularna salata zapravo i nema veze s Francuskom (ali nam zbog toga nije ništa manje draga), u kojoj je - kao i u mnogim drugim zemljama - zovu salata Olivier ili ruska salata. Ruska salata poznata je i u našim krajevima, a u nju, za razliku od tradicionalne francuske, ide i meso. Ipak, ruska je veza bitna za francusku salatu u kojoj uživamo danas: 60-ih godina 19. stoljeća Lucien Olivier, belgijski kuhar u moskovskom restoranu Hermitage, osmislio je i pripremao salatu (preteču današnje salate Olivier) koja ga je vrlo brzo proslavila.
Originalni recept navodno je sadržavao meso jarebice i patke, teleći jezik, kavijar, repove slatkovodnog jastoga i kapare, dok je recept za dresing, neku vrstu majoneze, bio strogo čuvana tajna. Nagađa se da ga je pripremao s francuskim vinskim octom, senfom i provansalskim maslinovim uljem (možda odatle poveznica s Francuskom?). Salata je stekla iznimnu popularnost i uskoro su se u ruskim kuharicama počele pojavljivati različite verzije, a kao i obično kad je riječ o delicijama iz poznatih restorana, skupi su sastojci postupno zamjenjivani jeftinijima i dostupnijima.
Današnja, svima poznata francuska salata radi se od povrća – krumpira, kiselih krastavaca, graška i mrkve, ponekad i jabuke, te jaja i dresinga od majoneze, senfa i vrhnja. Sočna francuska izrazito je zahvalna za mnoga druženja tijekom blagdana - pripremite je u većim količinama, čuvajte u hladnjaku i služite po želji: uz pečenu puricu, kao dio predjela uz krišku pršuta i sira ili kao snack za druženje uz mini zalogaje.
Klasična francuska salata
Za veću količinu skuhajte 6 jaja, 3 krumpira, oko 4 mrkve i oko 500 g graška. Jaja, krumpir i mrkvu nasjeckajte na komadiće, dodajte grašak i sjeckane kisele krastavce. U pravilu bi povrća trebalo biti u približno jednakim omjerima (oko 500 g), no ako volite kiselkasti okus koji će salati dati dodatnu sočnost, umjesto 10-ak krastavaca možete dodati gotovo cijelu staklenku. Nasjeckane sastojke rasporedite u dvije zdjele kako biste ih lakše miješali, a tako ih možete i čuvati u hladnjaku. Posolite i popaprite po želji. Dresing pripremite od dvije šalice majoneze (250-300 g), nekoliko žlica Dukatosa natur i Brzo & Fino kiselog vrhnja te žlicu-dvije senfa. Lagano ga umiješajte i obvezno kušajte prije odlaganja u hladnjak kako biste odmah dodali ono što nedostaje!
Salata Olivier s jabukama
Za količinu od oko 8-10 serviranja skuhajte 3 krumpira, 4 mrkve i 4 veća jaja, ogulite 2 velike jabuke Granny Smith, sve to nasjeckajte i dodajte skuhani grašak (poslužit će i ocijeđeni iz konzerve). Sitno nasjeckajte 10-ak kiselih krastavaca, 2-3 stabljike celera, peršin (4 žlice) i malo ljutike (3-4 žlice). Dodajte oko 2 šalice narezane kuhane piletine ili govedine (ili repa jastoga, prema originalnom receptu), a poslužit će i na kockice nasjeckana šunka. Pomiješajte, posolite i popaprite te pripremite dresing od Dukatosa natur, šalice majoneze, 2 žlice dijon senfa i 4-5 žlica limunova soka.
Francuska salata bez kuhanja
Vrlo slična klasičnoj francuskoj salati, samo bez jaja i krumpira – koje smo zamijenili muškatnom ili hokkaido bučom nasjeckanom na kockice.
Potrebni su vam zamrznuti (u sezoni svježi) grašak, kiseli krastavci (možete ubaciti i svježe), jabuke i avokado koji će doprinijeti sočnosti – jedan dio narežite na kockice i ubacite u salatu, a drugi iskoristite za pripremu dresinga! Avokado dobro izgnječite, dodajte mu nekoliko žličica Dukatosa natur, žlicu senfa i maslinova ulja, nekoliko kapi limunova soka i sve izmiksajte.
Želite li sami pripremiti majonezu, donosimo dvije varijante:
Domaća majoneza
S jajima. Neka svi sastojci budu iste temperature - ili na sobnoj temperaturi ili ohlađeni. Izmiksajte 2 žumanjka, 2 čajne žličice senfa, sol i papar, a zatim i dalje miksajući polako ulijevajte 2-3 dl maslinova ulja. Začinite solju i paprom. Čuvajte u hladnjaku do 7 dana.
Bez jaja. Evo jednog recepta za majonezu kojoj kremastu teksturu daju indijski oraščići. Potrebna vam je šalica sirovih indijskih oraščića natopljenih u vodi najmanje 4 sata, 4 žlice cijeđenog limunova soka, pola šalice vode, žlica senfa i malo soli i papra. Sve sastojke osim vode pomiješajte u blenderu. Vodu dodajte postupno te po želji povećajte količinu (isto vrijedi i za limunov sok).
Salatama slobodno dodajte začine koje rado koristimo zimi zbog njihova intenzivnog okusa, ali i blagotvornog djelovanja na zdravlje, poput ribanog hrena ili kurkume.
Sigurni smo kako i vi imate „onaj pravi“ recept za francusku salatu. Podijelite ga s nama!