preloader
Sve tajne savršene janjetine

Sve tajne savršene janjetine

Janjetina je nježno, vrlo aromatično, ali lako probavljivo meso koje se tradicionalno jede u vrijeme blagdana, pa se tako nerijetko nađe i na uskrsnom obiteljskom stolu.

Janjetinu razlikujemo po starosti: sasvim mlado janje ne teži više od 5 kg i nije starije od 4 tjedna, meso je mekano i vrlo nježno, ružičaste boje jer se janje hranilo isključivo mlijekom. Starija janjetina je svijetle boje i intenzivnog okusa, najbolja je od siječnja do lipnja, i to ako janje teži između 12 i 15 kg. Najcjenjeniji dijelovi janjeta su hrbat, kare s rebrima, ali i lopatica, koljenica, vrat i prsa. Rebra su vrlo cijenjena jer osim što su posebno ukusna, mogu se spremati na različite načine - marinirati pa peći na roštilju ili tavi, ali i pohati, kako to često rade u Italiji.

I dok jedni smatraju da je janjetinu prije pečenja dovoljno samo dobro posoliti krupnom morskom solju kako bi zadržala sve svoje izvorne arome, drugi vrlo često posežu za različitim marinadama kako bi ih ublažili.

Kako ukloniti jak miris janjetine?

Janjetina ima prilično intenzivan i miris i okus, zbog kojih je jednima ne baš omiljeno meso, dok je drugima baš zato i više nego draga. Kako biste uklonili jak miris, janjetinu je najbolje ostaviti preko noći namočenu u otopinu vode i limuna te dva-tri puta promijeniti vodu. Nakon toga ju je dobro marinirati u jednostavnoj marinadi od bijelog vina uz dodatak češnjaka, soli i ružmarina.

Mariniranje janjetine

Mariniranje može biti i zahtjevnije: nakon što je janjetina odležala u vodi i limunu, dobro je isperite, stavite u posudu, posipajte usitnjenim začinskim biljem kao što su ružmarin, kadulja, timijan i lovor.


Dodajte bobice borovice, zrna crnog papra i luk izrezan na deblje kriške, kao i nekoliko cijelih režnjeva češnjaka. Prelijte s dvije čaše bijelog vina i pola čaše maslinova ulja pa pokrijte posudu prozirnom folijom. Ostavite u hladnjaku najmanje preko noći, uz povremeno okretanje komada mesa kako bi se marinada ravnomjerno rasporedila. Uz mariniranje, janjetinu možemo dodatno začiniti tako da je „našpikamo“ češnjakom i slaninom.

Kako je peći?

Janjetinu ćete najbrže i najlakše pripremiti na roštilju. Treba vam dobro zagrijani roštilj, fini janjeći kotleti i spremni tanjuri. Kotlete isto tako možete spremiti i u tavi. 


Ipak, kod druženja na kojima je više ljudi janjetina se najčešće peče na ražnju ili, ako se radi o manjem komadu, u pećnici. 


Tako pečenu janjetinu, kao i onu ispod peke, često prate na veće komade narezani krumpir i luk, koji su ovako pečeni prava poslastica.


Spadate li u skupinu ljudi koja voli janjetinu, onda su vam njeni okusi i savjeti za pripremu sigurno dobro poznati. A znate li kako se sprema janjetina u sjevernoafričkim kuhinjama? 


Na gulaš, i to s puno začina poput cimeta, klinčića, kima, korijandra, paprike, komorača i đumbira.