preloader
Tajne najboljeg roštilja

Tajne najboljeg roštilja

Uz ova jednostavna pravila roštilja se poput majstora!

Roštilj je omiljena ljetna poslastica, ali i zabava za obitelj i prijatelje. Koliko se radujemo druženju, toliko se veselimo i mirisu i okusu sočnog mesa s roštilja.

Koje meso odabrati?

Govedina i junetina bez sumnje spadaju u najpoželjnija mesa za roštilj jer jako dobro podnose visoke temperature. Tko ne voli sočne goveđe odreske sa žara?!

 

Na roštilju se uvijek nađe barem jedan komad svinjetine. Koji god dio mesa izabrali, imajte na umu da je tajna ukusne svinjetine s roštilja u masnoći – zato nikako ne birajte nemasno meso jer će biti tvrdo i ne baš sočno.

Piletina na roštilju mnogima je najdraži izbor. Za nju obavezno pripremite marinadu: ostavite meso da se marinira nekoliko sati i spremno je za roštilj. Marinadu pripremite prema vlastitom ukusu. Ako volite pikantno, ne zaboravite ljutu papričicu.

 

Roštilj nije roštilj ako na njemu ne zamirišu kobasice. Koje god izabrali, na roštilju će biti savršene, ali ih prije stavljanja na zagrijanu rešetku obavezno zarežite kako ne bi pucale.

 

Ražnjići (pileći, juneći, janjeći, teleći, čak i povrtni) su vrlo česti, a i prilično praktični. Budući da se radi o manjim komadima mesa, uglavnom se najbrže ispeku.

 

Mariniranje mesa

Jedna od tajni savršenog roštilja je dobra marinada - sočnost i okus nekih komada mesa ovise upravo o njoj. Sva se mesa mogu marinirati, a okusa i kombinacija je bezbroj.

 

Za kakvu god se marinadu odlučili, imajte na umu da ona treba biti masna (ulje ili druge masnoće) i lagano kiselkasta (ocat, vino, često i pivo), inače će visoka temperatura isušiti meso i učiniti ga tvrdim. Vrijeme držanja mesa u marinadi odredit će intenzitet okusa: govedina i junetina obično se mariniraju najmanje 4 sata, dok se svinjetina i piletina mariniraju 2-3 sata.

A kad se soli meso?

Nikad prije roštiljanja jer sol izvlači vodu iz mesa pa ako ga solite prije pečenja, moglo bi ispasti tvrdo.

Kojim se redoslijedom stavlja meso?

Obično se na najzagrijaniju rešetku i jaki žar prvo stavlja govedina jer, kao što smo rekli, dobro podnosi visoku temperaturu. Nakon nje idu piletina, kobasice, ražnjići pa povrće, kojem više odgovara niža temperatura.

A jeste li znali da vam za čišćenje roštilja treba samo luk prerezan na pola? 


Dovoljno je polovicu luka nabosti na vilicu i energično prijeći po rešetki prije nego što se skroz ohladi. Probajte!

Posljednja, ali ne i najmanje važna tajna dobrog roštilja je veselo društvo. Uživajte!