preloader
Tajne savršene kajgane

Tajne savršene kajgane

I najjednostavnija jela traže male kulinarske trikove!

Kajgana možda jest jelo koje zna napraviti svatko, no to ne znači da su sve kajgane iste. Kako postići savršenu teksturu, pravu konzistenciju i idealnu zapečenost?

 


Za ovo svima poznato i naizgled obično jelo zapravo nitko ne treba recept. No, baš je zbog svoje jednostavnosti i savršen izazov za chefove, pa ne čudi što i najpoznatiji svjetski kuhari imaju svoj način pripreme, koji obično uključuje neki trik ili dodatni sastojak. Za vas smo prikupili savjete i ideje za „doradu“ kojima ćete kajganu sigurno podići na novu razinu!

1. Svježina jaja

Kvaliteta namirnice uvijek je važna, a kad je riječ o jajima, svježina je na prvom mjestu. Birajte najsvježija i pazite na kvalitetu – sigurno ćete se složiti s nama da su najbolja ona čiji su žumanjci intenzivne, žutonarančaste boje.

 

2. Miješanje

Važno je dobro promiješati odnosno umutiti jaja. Tako se u mješavinu žumanjaka i bjelanjaka dodaje zrak, koji će pridonijeti laganoj, prozračnijoj teksturi kajgane. Možete to raditi vilicom, a ako dosad niste, probajte i pjenjačom. Dajte si oduška i dobro ih promiješajte!

4. Soljenje

Postoje prijepori oko pravog trenutka za soljenje, no mi preporučujemo da to učinite čim umutite jaja. Nema velike razlike ako ih solite kasnije, ali ranije soljenje pomaže u postizanju kremastije teksture kajgane.

 

5. Jakost vatre

Štednjaci se razlikuju, pa će i rezultat kuhanja ovisiti o tome koliko dobro poznajte svoj! Preporučujemo da kajganu pečete na slaboj do srednjoj vatri. Radije postupno pojačavajte nego da vatra bude prejaka! Prejak plamen kajganu će učiniti presuhom, a kremasta konzistencija postiže se na slabijoj vatri.

 

6. Masnoća

…koju koristite za pripremu kajgane može biti ulje, no za najfiniju kajganu preporučujemo maslac!

7. Prženje

Koristite silikonsku špatulu ili kuhaču, nikako vilicu!


Tako ćete dobiti laganu kajganu s finim, mekim „naborima“. Kad je maslac potpuno otopljen, izlijte jaja i pustite da se peku minutu i pol na laganoj vatri. Miješajte od ruba do ruba tave, a možete i raditi kružne pokrete u obliku osmice (za pjenastiju teksturu preporučuje se snažnije miješanje), kako biste formirali lijepe „valove“. Po potrebi nagnite tavu da se zapeku svi sirovi dijelovi!

7. Na vrijeme uklonite s vatre

Kajganu treba maknuti sa štednjaka malo prije nego što je pečena. Jaja se nastavljaju kuhati i kad ih uklonite s vatre, pa ako ih prepečete, rezultat je pregrudasta kajgana. Volite li mekšu konzistenciju, maknite ih čim počne zgrušavanje.


Na vrijeme pripremite tanjure i uživajte! Ako kajganu paprite, činite to svakako svježim paprom iz mlinca. Dodajte ga kad i sol - dok mutite jaja ili tik prije posluživanja. Želite li još kremastiju strukturu, dodajte malo vrhnja za kuhanje ili mlijeka. 


Iako je dobro pripremljena kajgana pravi mali kulinarski užitak, uvijek je možete obogatiti dodatnim sastojcima! Evo nekoliko ideja: 

Salakis i mješavina začina – na pola pečenja dodajte komadiće Salakisa i omiljenu začinsku mješavinu: preporučujemo za'atar (mješavinu origana, majčine dušice, sezama i sumaca) ili provansalsko bilje (ružmarin, majčinu dušicu, origano, komorač, lavandu, bosiljak, peršin, mažuran, vlasac, gorušicu, kadulju, češnjak…).

Dukatela i vlasac – dodajte dvije žličice Dukatele i svježeg sjeckanog vlasca na pola pečenja, a pri posluživanju posipajte s još malo vlasca.

Ribanac i svježi bosiljak – također na pola pečenja dodajte dvije žlice ribanog Ribanca i žlicu svježeg natrganog bosiljka (te još malo kod posluživanja).

Ako već niste, nadamo se da ćete odsad uživati u kajgani!