preloader
Tajne savršenih domaćih krafni

Tajne savršenih domaćih krafni

Vrijeme je krafni. Pripremite najbolje!

Sve nam je teže odoljeti slasnim krafnama koje mame sa svih strana. A kad već popuštamo, neka budu najfinije, najmekše i najsočnije!

Pokladnice se tradicionalno pripremaju od brašna, kvasca, mlijeka, maslaca, cijelih jaja i žumanjaka, šećera i ruma. Sigurno se slažete s nama da su najfinije one domaće - meke, s pekmezom u sredini (ili naknadno namazane), sočne i ne pretjerano masne. 

 

Volimo ih za doručak, uz čašu mlijeka, kao desert… Ako ste i vi ove godine odlučili peći krafne kod kuće, pripazite na sljedeće:

1. Neka sastojci budu na sobnoj temperaturi (brašno možete kratko i zagrijati u pećnici prije nego što ga umijesite).

2. U smjesu obavezno dodajte žličicu ruma ili rakije jer će tako krafne biti manje masne.

3. Pazite na temperaturu: neka kuhinja bude topla i nemojte otvarati vrata kako bi se tijesto uspješno diglo.

 

 

4. Nakon što ste istukli svilenkasto tijesto mikserom sa spiralnim nastavcima, ostavite ga da se diže dok ne udvostruči volumen. Zatim ga razvaljajte na dasci i obvezno ostavite još 15 minuta prekriveno toplom, čistom kuhinjskom krpom.

5. Kad izrežite krugove čašom ili modlicom, ostavite ih još kratko da se dignu i okrenite.

6. Prilikom pečenja krafne ne smiju doticati dno posude! Osigurajte dovoljno ulja da mogu plutati jer se tako dobiva savršen „prsten“ oko krafne. 

 

 

7. Pecite sa svake strane minutu-dvije: prvu stranu pokrivenu poklopcem, a drugu otkrivenu.

8. Nemojte pretrpati posudu u kojoj se peku. Snizite li temperaturu ulja, krafne se slabije peku i upijaju više masnoće.

9. Lagano ugrijte pekmez kako bi lakše klizio u krafne. Najbolje je koristiti slastičarsku vrećicu (sa špricom) ili običnu vrećicu. Upotrijebite pekmez po želji – mi biramo klasik, od marelice!

10. Znanje o dizanom tijestu obnovite uz naše savjete

 

Uživajte u krafnama, no ipak nemojte pretjerati. Naš je savjet - rasporedite ih na cijeli mjesec u umjerenim količinama!   

Za kraj, evo i jednog od recepata po kojem su krafne pripremale naše bake: pomiješajte 8 žumanjaka s 80 g šećera, vanilin šećerom, limunovom koricom i 3 žlice ruma. Zatim umiješajte 200 ml ulja, dodajte 60 g svježeg kvasca i pola litre mlakog mlijeka. Sve dobro izmiješajte i pustite da počiva pola sata pa dodajte 1 kg brašna i tijesto "isklofajte" kuhačom.

U potrazi za malo drugačijim nadijevanjem, ne tražite dalje od ovog našeg recepta za sočne krafne s nadjevom od mascerponea i malina

Imate li svoj provjereni recept? Podijelite ga s nama!