Korijen riječi otkriva sve: on je temelj svakog jela kojem želimo podariti puniji okus. Iako većina u kuhinji poseže za gotovim temeljcima ili kockama za juhu, prava je šteta ne iskoristiti svježe povrće i komade mesa koji najčešće ni ne završe na stolu.
U nedostatku vremena domaći temeljac može postati instant rješenje kada rižotu, varivu, umaku ili juhi želite zaokružiti okus. Dovoljno ga je procijediti i zamrznuti u posudicama ili vrećicama za led i uvijek će vam biti pri ruci.
Jedino pravilo kojeg se morate pridržavati jest da se temeljac mora slagati s jelom kojem ga dodajete. Pileći temeljac tako ni u kojem slučaju ne bi trebao završiti u ribljem jelu i obratno.
Postupak pripreme isti je za sve vrste temeljca. Sastojci se kuhaju na laganoj vatri oko 4 sata, potom temeljac treba pustiti da odstoji i slegne se, nakon čega ga treba procijediti, ohladiti, odmastiti i pohraniti. U ohlađenom temeljcu masnoća se kruti na površini, pa ju je prije pohrane vrlo jednostavno ukloniti.
Pileći temeljac
2,5 kg pilećih kostiju i okrajaka
mrkva, luk, celer, češnjak (ukupno 250 g)
sol, papar
grančica majčine dušice
3 l vode

Goveđi temeljac
2,5 kg goveđih kostiju i okrajaka
sol, papar
svježi ružmarin
mrkva, luk, peršin, celer i poriluk (ukupno 250 g)
2,5 dl crnog vina
3 l vode
Pureći temeljac
2,5 kg purećih kostiju i okrajaka
sol, papar
svježi lovo
grančica majčine dušice
mrkva, luk, peršin, celer, češnjak (ukupno 250 g)
3 l vode
Povrtni temeljac
mrkva, luk, celer, poriluk, peršin, koraba, krumpir, kelj ili kupus, češnjak (ukupno 500 g)
sol, papar
3 l vode
Riblji temeljac
2,5 kg kostiju, glava i repova bijele ribe
luk, unutarnji dio poriluka, korijen peršina, češnjak (ukupno 250 g)
papar u zrnu
sok od ½ limuna
2 jušne žlice maslinova ulja
2,5 dl bijelog vina
3 l vode
Još jednom bacite oko na recepte, iz hladnjaka izvadite potrebne sastojke i pripremite temeljac! Vjerujte nam na riječ, ući će vam u naviku jer su jela s dobrom bazom najfinija!