preloader
Temeljac, baza mnogih jela!

Temeljac, baza mnogih jela!

Korijen riječi otkriva sve: on je temelj svakog jela kojem želimo podariti puniji okus. Iako većina u kuhinji poseže za gotovim temeljcima ili kockama za juhu, prava je šteta ne iskoristiti svježe povrće i komade mesa koji najčešće ni ne završe na stolu.

U nedostatku vremena domaći temeljac može postati instant rješenje kada rižotu, varivu, umaku ili juhi želite zaokružiti okus. Dovoljno ga je procijediti i zamrznuti u posudicama ili vrećicama za led i uvijek će vam biti pri ruci.

Jedino pravilo kojeg se morate pridržavati jest da se temeljac mora slagati s jelom kojem ga dodajete. Pileći temeljac tako ni u kojem slučaju ne bi trebao završiti u ribljem jelu i obratno.

Postupak pripreme isti je za sve vrste temeljca. Sastojci se kuhaju na laganoj vatri oko 4 sata, potom temeljac treba pustiti da odstoji i slegne se, nakon čega ga treba procijediti, ohladiti, odmastiti i pohraniti. U ohlađenom temeljcu masnoća se kruti na površini, pa ju je prije pohrane vrlo jednostavno ukloniti.

 

Pileći temeljac

2,5 kg pilećih kostiju i okrajaka

mrkva, luk, celer, češnjak (ukupno 250 g)

sol, papar

grančica majčine dušice

3 l vode


Goveđi temeljac

2,5 kg goveđih kostiju i okrajaka

sol, papar

svježi ružmarin

mrkva, luk, peršin, celer i poriluk (ukupno 250 g)

2,5 dl crnog vina

3 l vode

 

Pureći temeljac

2,5 kg purećih kostiju i okrajaka

sol, papar

svježi lovo

grančica majčine dušice

mrkva, luk, peršin, celer, češnjak (ukupno 250 g)

3 l vode

 

Povrtni temeljac

mrkva, luk, celer, poriluk, peršin, koraba, krumpir, kelj ili kupus, češnjak (ukupno 500 g)

sol, papar

3 l vode

 

Riblji temeljac

2,5 kg kostiju, glava i repova bijele ribe

luk, unutarnji dio poriluka, korijen peršina, češnjak (ukupno 250 g)

papar u zrnu

sok od ½ limuna

2 jušne žlice maslinova ulja

2,5 dl bijelog vina

3 l vode

Još jednom bacite oko na recepte, iz hladnjaka izvadite potrebne sastojke i pripremite temeljac! Vjerujte nam na riječ, ući će vam u naviku jer su jela s dobrom bazom najfinija!