Slana francuska pita quiche sastoji se od prhkog tijesta, nadjeva od jaja i vrhnja te povrća, mesa i sira – i svega što vam padne na pamet!
Dobar je s tek nekoliko sastojaka, a odlučite li “počistiti” hladnjak, vjerojatno ih već imate! Upravo zato, odlično je rješenje kad ne znate što kuhati i za svako doba dana.
Tijesto
Pomiješajte 250 g glatkog brašna, 120 g maslaca, jedno jaje, malo soli i veliku žlicu Brzo & Fino kiselog vrhnja ili milerama. Tijesto izradite rukom, kratko ohladite i prstima “utabajte” u kalup. Dok pripremate nadjev, tijesto držite u hladnjaku, a prije nadijevanja stavite ga u zagrijanu pećnicu na pet minuta.
Nadjev
U pripremi nadjeva, uz jaja i vrhnje, sve je dopušteno, stoga slobodno improvizirajte. Možete kombinirati sve vrste sira, povrća, suhomesnatih proizvoda te začinskog bilja i začina.
Razmutite jaja i dodajte im vrhnje za šlag, sol, papar i malo mlijeka, čiju količinu slobodno povećajte ili smanjite kako bi smjesa bila idealne gustoće. Zatim umiješajte ostale sastojke. Nadjev izlijte na tijesto i pecite oko pola sata na 180 stupnjeva, dok se smjesa ne zapeče, a tijesto ne poprimi zlatnu boju.
Donosimo vam tri ideje za tri jednako fina, sočno-hrskava quichea. U slast!
Povrtni quiche
4 jaja
200 g Brzo & Fino vrhnja za šlag
100 ml Dukat mlijeka
150 g Zagrebačkog sira
pola većeg poriluka, nasjeckanog na kolutiće
nekoliko većih listova špinata ili blitve, natrganih na manje komade
50g gorgonzole
prstohvat soli, svježe mljeveni papar
malo muškatnog oraščića
Proljetni quiche s lososom
4 jaja
300 g Brzo & Fino vrhnja za šlag
50 g matovilca
200 g dimljenog lososa
1 žlica nasjeckanog kopra
prstohvat soli, svježe mljeveni papar
Quiche od rikole, ricotte i slanine
4 jaja
250 g Brzo & Fino vrhnja za šlag
100 ml Dukat mlijeka
200 g Galbani ricotte
200 g rikole
200 g slanine nasjeckane na kockice
prstohvat soli, svježe mljeveni papar
malo muškatnog oraščića
Spremni za istraživanje novih kombinacija? Podijelite ih s nama!