Donosimo inspiraciju za jela u znaku bešamela, od jutra do mraka.
Bešamel, umak mliječno-sirnog okusa, jedan je od pet baznih umaka u kulinarstvu. Popularnost zasigurno duguje činjenici da se odlično slaže s povrćem, tjesteninom i raznim vrstama mesa, a okus mu se lako oplemeni dodavanjem muškatnog oraščića, čili praha ili kadulje.
Mnogi specijaliteti talijanske kuhinje nezamislivi su bez njega, no s bešamelom možete „otputovati“ i malo dalje. Otkrivamo kamo i kako!
Doručak
Prvo ćemo u susjednu Francusku, koja je ovaj umak prisvojila toliko da mu je nadjenula ime. Croque-monsieur nezaobilazno je francusko tradicionalno jelo i odgovor na pitanje kako biti Parižanka za doručkom (a uz prilog i za večerom). Ukratko, radi se o tost-sendviču od šunke i sira koji se preliven bešamelom kratko zapeče u pećnici, točno toliko da poprimi hrskavu teksturu i zlatnu boju. Kod Francuza je, naravno, sve u znaku ljubavi, pa croque-monsieur ima i svoju bolju polovicu, croque-madame. Riječ je, zapravo, o istom sendviču, ali upotpunjenom jajem na oko. Très bon, zar ne?
Ručak
Ništa lošije ne zvuči naš prijedlog za ručak - pastisio, tradicionalno grčko jelo koje podsjeća na lazanje. Tri su ključna sastojka ovog jela: tjestenina (penne ili rigatoni), umak od mljevenog mesa i, pogađate, bešamel! Postupak pripreme ovog složenca prilično je jednostavan. Dovoljno je skuhati nadjev od mljevenog mesa i tjesteninu, u slojevima ih posložiti u vatrostalnu ili keramičku posudu za pečenje, preliti mješavinom Brzo & Fino bechamel umaka i jednog jajeta, posuti Sirelinim Ribancem te zapeći do lijepe zlatnožute boje.
Desert
Šećer na kraju jednodnevnog gastro putovanja neka bude bliskoistočna slastica kar’ assaly, pita od bundeve i bešamela koju svojataju libijska i egipatska kuhinja. Oguljenu i na kockice narezanu bundevu skuhajte s oko 200 g šećera i malo vode (tek toliko da je prekrije). Kad bundeva omekša, potrebno ju je procijediti i smiksati u pire, a tekućinu u kojoj se kuhala sačuvati. Po želji, tekućini možete dodati malo cimeta ili vanilije. Pire od bundeve prebacite u keramičku posudu, pospite orašastim plodovima i sušenim voćem. Zagrijte Brzo & Fino bechamel umak i malo zaslađene vode od kuhanja bundeve te tu mješavinu prelijte preko pirea i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva. Nakon četrdesetak minuta vaša pita kar’assaly trebala bi biti gotova.
Budući da se može konzumirati topla i hladna, ne možemo pretpostaviti za koliko će minuta nestati iz posude.
Osim što nam je otkrila jedno novo lice bešamela, nama se baš jako svidjela.