preloader
Tri tjestenine kojima dozivamo proljeće

Tri tjestenine kojima dozivamo proljeće

Fine ideje za prijelazno razdoblje

Jedan od razloga zašto u jelima od tjestenine uživamo baš cijele godine jest što se ona pripremaju brzinski i sezonski, bez posebnog recepta. Točnije, po principu: umak + sezonsko povrće + fini sir.

Ne treba nam niti puno vremena ni sastojaka – dovoljno je pripremiti kremasti umak, dodati mu nešto sezonsko i oplemeniti svježe ribanim sirom.

Nekima je proljeće još predaleko, ali ipak se može pronaći povrće u kojem ćemo uživati i kad konačno stigne. Kao stvoreno za fine tjestenine između comfort fooda i proljetnog buđenja!

Ovo su prijedlozi uz koje još slađe iščekujemo prvi mladi špinat i grašak te još mirisniju rikolu…

Tjestenina s graškom i mentom

Dok na tržnice ne stigne mladi grašak, poslužit će i smrznuti za jednostavno lagano jelo koje ima zadatak osvježiti uspavane jelovnike!

U kipućoj vodi skuhajte vrećicu zamrznutog graška (oko 400 g), pa izvadite ga pomoću cjedila i u istoj vodi skuhajte tijesto – preporučamo farfalle ili fusile (isto oko 400 g). Dok se tijesto kuha, nasjeckajte svježu mentu (u količini od oko pola šalice), polovicu ostavite za serviranje. U zdjelu s graškom i mentom naribajte češanj češnjaka i koricu 1 limuna (ostavite malo korice za posluživanje).

Zatim ulijte 150 g Brzo & Fino vrhnja za kuhanje te 100 g ricotte i sve dobro promiješajte (dobit ćete kombinaciju usitnjenih i cijelih bobica graška) Umiješajte tjesteninu, posolite i popaprite pa posipajte listićima mente i ribanom koricom limuna te malo maslinova ulja.

Tjestenina s piletinom i špinatom

Zagrijte malo maslinova ulja u većoj posudi pa dodajte pileća prsa. Pecite ih sa svake strane 8-10 minuta odnosno dok se ne ispeku, pa izvadite (kad se malo ohlade, narežite na manje komade).

U posudu na vatru dodajte 2 sitno sjeckana češnja češnjaka, 350 ml pilećeg temeljca i 350 ml mlijeka, posolite i popaprite i pustite da zavriju. Dodajte tjesteninu i ostavite da se skuhaju, lagano miješajući po potrebi. Kad je tjestenina kuhana, dodajte nekoliko šaka špinata, Brzo & Fino vrhnja za kuhanje i ribani Ribanac, miješajući na laganoj vatri. Kad se umak lijepo zgusne, maknite s vatre, dodajte piletinu i po želji posipajte svježe sjeckanim peršinom. U slast!

Tjestenina s rikolom, limunom i orasima

Zagrijte malo maslinova ulja u tavi, pa dodajte tanko nasjeckana 2 češnja češnjaka i po želji pahuljice čilija. Dok se krčkaju na laganoj vatri, dodajte  malo ribane korice limuna pa uklonite s vatre. Pripremite zdjelu s rikolom (po želji) pa ubacite kuhanu tjesteninu. Dodajte aromatizirano maslinovo ulje, sol i papar te izmiješajte. Po želji umiješajte još sok od pola limuna.

Nasjeckajte orahe i tostirajte ih na tavi pa ih dodajte pred serviranje zajedno s obilno ribanim Ribancem.


Kojim se vi glasnicima proljeća najviše veselite?