preloader
Trikovi kako se nagovoriti na zdraviju prehranu

Trikovi kako se nagovoriti na zdraviju prehranu

Najbolje vrijeme da krenemo sa zdravijom prehranom nije "sljedeći ponedjeljak" niti "od Nove godine" već upravo danas i upravo sada. Zapravo, ne postoji loš trenutak za to, a potrebno je samo malo planiranja i motivacije da se pokrenemo.

Međutim, kada smo suočeni s Velikim Životnim Odlukama poput ove, čini nam se da su pregovori policije s pljačkašima banke mačji kašalj naspram pregovora koje vodimo sami sa sobom ispred tanjura. Točnije, koje naš želudac vodi s našim umom, pokušavajući ga prevariti i navesti na krivi put. Ono što zapravo trebamo napraviti je zaustaviti želudac da vodi igru i staviti um na čelno mjesto. I dobaciti mu par trikova iz rukava kako bi ostao uvijek jedan korak ispred proždrljivca. 

Nulti korak: Krećemo ispočetka

Najlakši trik za početak je maknuti iz dohvata ruku svu hranu koju izbacujemo iz prehrane. Ispraznite smočnicu i hladnjak od svih grickalica i vrećica s keksima, prevrnite ladice za zaboravljenim čokoladicama i riješite se bonbona iz torbe ili džepa jakne. Ako se riješite napasnika, manje su šanse da ćete doći u napast. 

Prvo i osnovno: Planiranje

Odaberite dan u tjednu koji će biti Dan za planiranje tjednog jelovnika. Kupovinu obavite punog želuca prema popisu koji ste pripremili na temelju jelovnika. Što je manje neplaniranih odlazaka u dućan, to je manje šansi da ćete doći u napast kupiti nešto da vam riješi zazubice.

Drugo i osnovno: Reprogramiranje

Šećer je poput droge: tijelo uvijek traži još i još više. Usto, tijelo je vrlo lako "istrenirati" da nakon večere slijedi desert ili da je popodnevni međuobrok fini kolač. Naravno da zdravije grickalice neće imati šanse suočene s takvim nasljedstvom. Zato je potrebno reprogramiranje i odvikavanje od šećera, kako bi išta drugo imalo iole šanse. Nekima će poći za rukom napraviti rez i izdržati krize, dok je drugima lakše postupno oduzimati šećer iz prehrane. Kako bilo, treba ga se riješiti. 

Treće i osnovno: Stvaranje novih navika

Potrebno je samo par tjedana za stvaranje nove navike, a ključna riječ je ustrajnost. Doručkujte, ručajte i večerajte uvijek u isto vrijeme, te isplanirajte zdrave grickalice za periode kad znate da su vam krizni. Na taj način ćete od jela stvoriti rutinu i izbaciti iz jednadžbe spontane izlete u tanjur. 

Četvrto: As u rukavu

Izbjegavajte se dovesti u stanje jake gladi jer onda prestanemo racionalno razmišljati. Uvijek imajte pri ruci vrećicu oraha, jabuku ili neku drugu voćku, ili domaću energetsku pločicu od zobenih mekinja, lanenih sjemenki i sušenog nezašećerenog voća, kako biste akutno stanje gladi doveli u kontrolu barem dovoljno dugo da pripremite neki zdravi obrok.

Peto i najvažnije: Uravnotežena prehrana

Kad krećemo sa zdravom prehranom, puno toga izbacujemo. Zato ne smijemo zaboraviti neke stvari i dodati, kako ne bismo ostali uskraćeni za nutrijente potrebne za normalno funkcioniranje tijela. Izbacujemo namirnice bogate tzv. praznim kalorijama, poput kolača, mesnih prerađevina, grickalica i pizze, a ubacujemo hranu bogatu hranjivim tvarima. Treba jesti raznoliko i koristiti namirnice iz svih skupina hrane, te naravno jesti u razumnim količinama.