preloader
Trikovi za brže i lakše pečenje kolača

Trikovi za brže i lakše pečenje kolača

Savjeti koji štede vrijeme i živce prilikom blagdanskih priprema

Bilo da ste s pripremom blagdanskih slastica krenuli u zadnji čas ili samo niste usavršili svoje kulinarsko umijeće odnosno izbor kuhinjskih pomagala, nema razloga da zapnete na malim izazovima na koje možete naići. Ovi bi vam trikovi mogli pomoći da uštedite vrijeme ili jednostavno sačuvate živce!

Naribajte maslac  

Kako bi se maslac koji koristite u tijestu za kolačiće i pite ravnomjernije rasporedio, naribajte ga na ribežu za sir (na većim rupicama), pa ga umijesite u ostale sastojke.

Lakše izrezujte kolačiće

Uronite li čitave kalupe u brašno prije izrezivanja tijesta, ono će se lakše odvajati, a vi ćete skratiti vrijeme pripreme i mogućeg živciranja.

Uklonite ljuske

Kome ponekad ne ostanu sitni komadići ljuske jajeta u zdjelici? Dovoljno je namočiti prst i zatim ukloniti ljusku – jednostavno će se zalijepiti!

Miksajte bez prskanja

Kreativni nered dio je svake pripreme kolača, no ovim jednostavnim trikom izbjeći ćete prskanje kad miksate. Treba vam samo papirnati tanjur na kojem nožićem ili škarama probušite rupe za nastavke i dobili ste poklopac za miksanje.

Finiji šlag

Poznato je da Brzo & Fino vrhnje za šlag mora biti dobro ohlađeno, no učinite prije miksanja isto i s posudom i nastavcima za mikser, dobit ćete kvalitetniji, prozračniji šlag s čvršćim vrhovima.

„Smanjite“ kalup

Skratite preveliki lim za pečenje kolača uz pomoć aluminijske folije i papira za pečenje! Prvo preko cijelog kalupa postavite veći komad aluminijske folije – s tri strane prebacite višak folije prema van, a na četvrtoj, po širini presavijte foliju nekoliko puta formirajući novi „rub“ kalupa. Zatim postavite papir za pečenje, pa na njega izlijte smjesu (višak papira ne morate izrezivati, a kod pregrade od aluminijske folije, papir će dodatno omogućiti da smjesa ne prelazi rub).

Rezanje biskvita

Ponekad najkritičniji korak pripreme torte je razrezivanje pečenog biskvita na slojeve. Za ovaj trik trebat će vam čačkalice te zubni ili šivaći konac. S vanjske strane tijesta, na pola visine biskvita, ravnomjerno ubodite čačkalicama (do polovice čačkalice). Zatim obujmite biskvit koncem točno iznad svake čačkalice i pažljivo ga provucite kroz biskvit. Potom širokim nožem pažljivo odvojite slojeve.

Ostatak tijesta za kolačiće

Višak je relativan pojam, no ukoliko nemate više mjesta u limu za pečenje, pokupite svu smjesu iz zdjele i njome napunite kalupe za led. Zamrznite i iskoristite kad vam ponestane kolačića!

Nemate kalup za kuglof?

U sredinu običnog kalupa postavite praznu limenku koju ste napunili nekuhanom rižom. Prije rezanja kolača, nakon što se biskvit malo ohladi, samo izvadite limenku s rižom!

Nemate valjak za tijesto?

Ne paničarite! Mnogi kuhinjski početnici u ladicama nemaju ovaj rekvizit, no poslužit će obična veća staklena boca.

Ponestalo vam je šećera u prahu?

Jednostavno usitnite kristalni šećer u blenderu!

 

Nadamo se da smo vam pomogli u rješavanju malih slastičarskih izazova. Sretno pečenje i ne zaboravite podijeliti svoje trikove s nama!