preloader
Ugušćivanje jela

Ugušćivanje jela

Otkrivamo kojim namirnicama ugustiti omiljena variva, umake i juhe

Jedan od najstarijih i najčešćih načina ugušćivanja jela, pogotovo variva, jest dobro nam znani pripravak od brašna i masnoće koji u kulinarstvu zovemo zaprškom. Brašno se prži na ulju ili svinjskoj masti, ponekad uz dodatak luka, slatke mljevene paprike i koncentrata rajčice, dodaje se voda i u kontaktu s njom brašno se veže u gustu smjesu kojom se ugusti jelo. No zaprška nije jedino, a vrlo često ni najsretnije rješenje za ugušćivanje, jer jela u koja je dodana postaju kaloričnija i teže probavljiva.

Jelo je moguće ugustiti i samo brašnom, bez masnoće, i to tako da se ono razmuti s hladnom vodom, uz stalno miješanje kako bi se razbile grudice. Tako pripremljena smjesa u tankom se mlazu dodaje u jelo koje lagano kuha. Vodu možete zamijeniti i mlijekom.

 

Dio kuhanog povrća iz variva možete izvaditi iz lonca, pretvoriti ga u pire pa vratiti u lonac te tako ugustiti jelo. Za to su idealni krumpiri, mrkva, celer, ali i mahunarke poput leće, graha, graška i slanutka. Isto tako možete u jelu kuhati cijeli krumpir i mrkvu pa na samom kraju kuhanja izvaditi iz lonca, ispasirati i vratiti u jelo. Gustoća se može postići i dodavanjem sitno ribanog povrća, najbolje mrkve i celera.

 

Zobene pahuljice i mekinje fantastične su za ovu svrhu, no ne smijete pretjerati s količinom zobenih pahuljica jer jako nabubre i povećaju volumen. 

 

Variva vole ječam, rižu i proso – probajte ih dodati omiljenim varivima ako već niste. Osim što će dodatno nutritivno „popuniti“ jelo, sluz koju kuhanjem otpuštaju fino će ga ugustiti. A možete posegnuti i za popularnom superhranom, chia sjemenkama. Dodajte samo nekoliko žlica, i to na samom kraju kuhanja jer chia također jako i brzo nabubri.


Variva, umake i juhe moguće je ugustiti i raznim vrstama škroba. Uz poznati kukuruzni škrob, tu je i prah koji se dobiva iz korijena biljke kuzu. Kuzu prah se jako dobro otapa u vodi i dobro želira, a osim toga je ljekovit - potiče probavu, ublažava upalu i snižava temperaturu.

 

Tu je i aru prah, koji se dobiva iz gomolja tropskih biljaka manioke i streličastog korijena. Ima dvostruko veću moć zgušnjavanja od brašna te je, osim za variva, juhe i umake, idealan za zgušnjavanje voćnih želea i kiselih umaka jer je vrlo otporan na kiselinu iz različitih sastojaka.

Na kraju valja još spomenuti i tapioka prah, koji se dobiva iz korijena latinoameričkih biljaka manioka ili cassava i tapioka. Idealan je za spravljanje pudinga, ali i za ugušćivanje juha i umaka. Budući da se ova tri praha dobivaju iz gomolja korijena biljaka, ne sadrže gluten i izvrsni su za ugušćivanje jela u bezglutenskoj prehrani.

Također postoje variva i umaci koji vole mliječne note pa ih je moguće ugustiti kiselim vrhnjem ili vrhnjem za kuhanje. To su uglavnom umaci za tjestenine ili razni preljevi za meso i povrće, ali i variva poput mahuna kojima kiselo vrhnje osim dodatne gustoće daje i onaj poseban okus koji tako neodoljivo podsjeća na djetinjstvo.

 

Imate li neki svoj poseban način ugušćivanja, koji vaše varivo čini omiljenim obrokom za cijelu obitelj?