Ovo je navodno godina lazanja… i prilika da se podsjetimo koliko volimo ovo jelo
Krajem prošle godine Wall Street Journal lazanje je proglasio vodećim food trendom za 2020. godinu, opravdavajući izbor njihovim velikim povratkom na menije poznatih restorana. Ako se nas pita, lazanje su uvijek u trendu i definitivno zaslužuju više pažnje na gastro sceni! Stoga ćemo ovaj njihov trenutak iskoristiti kako bismo se podsjetili zašto ih toliko volimo, ali i da podijelimo s vama neke ideje za pripremu ovog klasika talijanske kuhinje.
Idealni comfort food
Kombinacija tjestenine, sočnog umaka, rastopljenog sira, uz dodatak povrća i/ili mesa te začina… lazanje su savršeni comfort food i točka!

Prilagodljive sezoni
Pripremamo li ih ljeti, možemo koristiti svježe rajčice, sireve poput ricotte i mozzarelle i preskočiti bešamel te lazanje obogatiti sezonskim tikvicama i patlidžanima.
U hladnijim danima ne možemo se zasititi finog bešamela u koji obavezno dodajemo i malo muškatnog oraščića, a tada nam više pašu i one klasične, lazanje bolonjez. No nema razloga da ih i tada ne obogatimo sezonskim povrćem poput buče ili gljivama…
Mogu se pripremiti unaprijed
Unaprijed pripremljene domaće lazanje prava su stvar kojom ćete riješiti pitanje ručka usred ili pred kraj tjedna. Samo se sjetite odmrznuti ih na vrijeme, a ovdje se prisjetite naših savjeta.
U varijacijama je tajna
Možda najpopularnije su one mesne, lazanje bolonjez. Vjerujemo da svatko ima svoj recept, koji manje-više obuhvaća ove korake: u lim premazan maslacem slažemo red tijesta, bolonjez umaka, pa tanke kriške goude ili mozzarelle, zatim bešamel i tako do kraja. Želite li skratiti vrijeme pripreme, preporučamo gotovi Brzo & Fino umak okusa bešamel, a za završni korak, nakon što ste ih pekli 20-ak minuta, ostavite malo Ribanca te žlicu-dvije Brzo & Fino vrhnja za kuhanje u kombinaciji s jajetom za premaz, pa pecite još 15 minuta.

A koliko god voljeli ove klasične lazanje, šteta bi bila ne probati i neke druge kombinacije:
Lazanje s kozicama. Ovo su vjerojatno najmanje uobičajene lazanje s popisa, ali vrijedi ih probati. Na maslinovom ulju i sitno sjeckanom češnjaku popržite repove kozica, sve dok lijepo ne porumene. Kad su gotove, izvadite kozice sa strane i narežite na manje komade. Zatim u istu tavu dodajte malo maslaca i majčine dušice te Brzo & Fino vrhnje za kuhanje. Kad vrhnje lagano prokuha, dodajte tri četvrtine vrećice ribanog Ribanca te malo soli i svježe mljevenog papra.
U drugoj zdjelici pomiješajte jednu ricottu, jaje, ostatak Ribanca i malo peršina te malo soli i papra. Slažite lazanje: na dno stavite malo umaka, zatim skuhano tijesto za lazanje, pa sloj ricotte i začina, pa kozice, pa umak i komadiće mozzarelle. Slažite do vrha i na kraju zadnji sloj tijesta prekrijte mozzarellom (i Ribancem, ako imate još koju žličicu). Prekrijte folijom, pecite 30 minuta na 180 stupnjeva, zatim skinite foliju i pecite još 15 minuta.
Lazanje sa špinatom i ricottom. Narezani špinat pomiješajte s ricottom, jajem s nekoliko žlica Ribanca, te malo soli i papra. Pripremite umak od svježih rajčica ili pelata dinstajući ih na malo češnjaka i maslinova ulja – nakon što umak prokuha, ostavite da se krčka barem 10-ak minuta te mu dodajte svježi bosiljak. Na dno posude za pečenje stavite žlicu umaka, a zatim sloj tijesta pa mješavinu špinata i ricotte pa umaka od rajčica. Možete dodati još i na kriške narezanu mozzarellu i tako do kraja. Za kraj sačuvajte mozzarellu i Ribanac. Prekrijte folijom i pecite 45 minuta na 180 stupnjeva, a zatim je maknite i pecite još 10-ak minuta.

Lazanje s bundevom. Bundevu narežite na kockice, skuhajte tijesto za lazanje i pripremite bešamel (osim muškatnog oraščića dodajte i malo majčine dušice!). Na dno posude dodajte žlicu umaka, zatim tijesto, pa sloj narezane bundeve. Posolite i popaprite te obilno posipajte mozzarellom, Ribancem i bešamelom i tako slažite do vrha. Uz bundevu možete dodati i zamrznuti špinat. Pecite prekrivene folijom 30 minuta na 200 stupnjeva, dok bundeva ne omekša, a zatim uklonite foliju i pecite još 20-25 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju.

Lazanje s gljivama. Zagrijte Brzo & Fino umak bešamel, dodajte malo muškatnog oraščića te soli i svježe mljevenog papra. Narezan gljive dinstajte na kombinaciji maslinova ulja i maslaca dok lagano ne omekšaju. Slažite bešamel, pa gljive i posipajte Ribancem, pa tako do vrha posude, a za kraj sačuvajte malo umaka i Ribanca. Pecite 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Hoće li lazanje (p)ostati trend, nije nam toliko važno, koliko i uživanje u lazanjama. Što se čeka?