Kako iskoristiti klasične uskrsne namirnice za blagdanski jelovnik, ali i za nova jela
U novom vodiču donosimo vam ideje za namirnice i pripremu uskrsnog jelovnika te kako u narednim danima iskoristiti od svega po malo – brzo, fino & proljetno!
Zalihe namirnica poput ulja, začina, luka, brašna i češnjaka nismo uključili, a za slatki dio menija provjerite stanje začina za kolače: šećer, cimet, med… Količine prilagodite planu i broju ukućana te pripremite fina jela sa sljedećim namirnicama:
– jaja
– mrkva, mladi luk, rotkvice i krumpir
– lisnate salate po želji – zelena salata, matovilac te špinat i rikola
– šunka
– meso za pečenje po izboru (teletina, janjetina, piletina)
– hren
– Brzo & Fino kiselo vrhnje
– Brzo & Fino vrhnje za šlag
– maslac
– orašasti plodovi
* dostupno začinsko bilje (peršin, korijandar, majčina dušica) u teglici ili stručku koji možete držati u vodi nekoliko dana
Uskrsni jelovnik
Klasika za doručak. Već je i sama kombinacija kuhane šunke, mladog luka, rotkvica i kuhanih jaja te hrena dobitna kombinacija za uskrsni doručak. Za fini dodatak, u kiselo vrhnje umiješajte malo hrena i poslužite uz jaja i šunku.
Dodate li kiselom vrhnju malo naribanog hrena i jabuke te majonezu, dobili ste umak u kojem se serviraju kuhana jaja. Recept vas čeka ovdje!
Pečenje. Držite li se klasike, naći će se i na vašem uskrsnom stolu. Priprema je jednostavna, a rezultati sočni: janjetinu, teletinu ili pile premažite mješavinom ulja, češnjaka, ružmarina, majčine dušice te soli i papra. Poslažite krumpir narezan na polovice, obložite uljem, posolite i popaprite pa pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko sat vremena. Poslužite uz zelenu salatu u koju ubacite i narezani mladi luk.
Krumpir salata. Ako niste ljubitelj pečenog krumpira ili samo želite još jedan fini prilog ručku, predlažemo krumpir salatu s mladim lukom. Mljac!
Sve što poslužite, a neće se pojesti sljedećih dan-dva, možete iskoristiti u našim prijedlozima u nastavku. No prije toga, desert:
Jednostavna torta od mrkve. Pravi proljetni, i najvažnije, jednostavan! Pjenjačom izmiješajte 3 jaja s 180 g smeđeg šećera. Dodajte čašicu kiselog vrhnja, pa 150 g naribane mrkve i 50 g mljevenih orašastih plodova. Zatim prosijte 200 g glatkog brašna, 2 žličice praška za pecivo te žličicu cimeta (slobodno pomiješajte i s klinčićem i đumbirom u prahu ako su vam pri ruci!). Sve dobro izmiješajte i pecite na 180 stupnjeva 35 minuta. Za kremu izmiksajte Brzo & Fino vrhnje za šlag u koji ste dodali malo burbon vanilin šećera i koricu naranče (ako imate, ubacite i 2-3 žlice mascarpone sira ili Dukatele). Kad se torta ohladi, premažite kremom i poslužite.
Kako pametno & fino iskoristiti namirnice za još finih jela
Evo i naših ideja za iskorištavanje ostataka blagdanskog doručka i ručka te novih ideja za nadolazeće dane.
Proljetni quiche. Odličan način iskorištavanja šunke i mladog luka od uskrsnog doručka!
Za tijesto pomiješajte 250 g glatkog brašna, 120 g maslaca, jedno jaje, malo soli i veliku žlicu Brzo & Fino kiselog vrhnja. Tijesto izradite rukom, kratko ohladite i prstima utabajte u kalup. Dok pripremate nadjev, tijesto držite u hladnjaku, a prije nadijevanja stavite ga u zagrijanu pećnicu na pet minuta. Nadjev pripremite od kombinacije jaja, vrhnja za šlag, narezane šunke, mladog luka te dodatak špinata i/ili rikole. Razmutite jaja i dodajte im vrhnje za šlag, sol, papar. Zatim umiješajte ostale sastojke. Nadjev izlijte na tijesto i pecite oko pola sata na 180 stupnjeva, dok se smjesa ne zapeče, a tijesto ne poprimi zlatnu boju.
Varivo od ostataka pečenja. Ostatke mesa iskorištavamo za brzinsko varivo inspirirano bliskoistočnom kuhinjom. Od dodatnih namirnica trebat će vam malo pelata, mljeveni đumbir, cimet i sok polovice limuna. Zagrijte maslinovo ulje i dinstajte sjeckani luk dok ne omekša. Dodajte 1-2 sjeckana češnja češnjaka, zatim umiješajte i pelate. Dodajte pola žličice cimeta i prstohvat đumbira u prahu te limunov sok. Zatim sve zalijte s malo vode ili temeljca i kuhajte dok lagano ne provrije. Umiješajte pola žlice crvene mljevene paprike te sol i papar. Ubacite par listova korijandra ili peršina te meso. Pustite da se krčka još par minuta, a prije posluživanja posipajte svježim korijandrom ili peršinom. Poslužite uz palentu ili kuhani krumpir.
Popečci od ostataka krumpir salate. Ostane li vam kojim slučajem malo salate od krumpira, nema problema! Krumpir salatu usitnite u pire u velikoj zdjeli, pa dodajte malo naribanog sira (Dimsija ili Podravca), jedno razmućeno jaje, malo peršina i par žlica brašna. Sve dobro pomiješajte pa formirajte popečke. Zagrijte ulje i pržite ih sa svake strane nekoliko minuta, a možete ih ispeći i poslagane na papiru za pečenje u u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva (10-ak minuta na jednoj, pa zatim na drugoj strani).
Ako ne znate što s rotkvicama, ovdje je naš recept za malo drugačiju izvedbu, a ovdje možete otkriti koja sve druga jela mogu upotpuniti.
Od namirnica s popisa, cijeli sljedeći tjedan možete pripremati ova jela:
Brzi pesto. Usitnite li rikolu i špinat, malo maslinova ulja, češnjak, kiselo vrhnje te orašaste plodove, dobili ste fini pesto umak koji možete preliti po tjestenini ili njokama.
Domaće njoke. Skuhajte 4 velika krumpira zajedno s par listova lovora i dobro posolite. Kad krumpiri omekšaju, izvadite ih pa usitnite vilicom. Vodu možete sačuvati za kuhanje njoka! U pire umiješajte 2 jaja. Malo po malo dodajte brašno i prstohvat soli, dok se sastojci ne povežu – no ne pretjerujte s miješanjem! Ako se smjesa previše lijepi, dodajte još brašna. Na pobrašnjenoj podlozi od tijesta formirajte valjak. Narežite ga na manje dijelove i oblikujte njoke, a površinu blago utisnite vilicom. Zagrijte vodu za kuhanje i ubacite njoke. Kad su kuhani, isplivat će na površinu. Odmah ih prebacite u tavicu na kojoj ste zagrijali malo maslaca ili maslinova ulja te prelijte pestom.
Pečene mrkve. Ovdje otkrijte ideju kako ih ispeći i poslužiti kao prilog ili slasni, zdravi snack. Sigurni smo da će vam dobro doći i aromatična juha od mrkve i malo đumbira: inspirirajte se ovdje. (svježi đumbir slobodno zamijenite onim u prahu, a vrhnje za kuhanje vrhnjem za šlag).
Zelenu shakshuku. Dio špinata, mladog luka i jaja iskoristite za pripremu zelene shakshuke! Nasjeckajte mladi luk i češnjak. U tavi zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte luk po želji ubacite i ljutu papričicu. Nakon 5-8minuta ubacite i češnjak te, ukoliko ga imate pri ruci, sušeni korijander. Sve posolite i dinstajte još minutu-dvije. Zatim dodajte špinat i 2 žlice limunova soka pa miješajte na laganoj vatri dok špinat ne uvene. Kuhačom formirajte rupe pa u svaku razbijte po jaje; malo pojačajte vatru i poklopite tavu. Pustite da se kuha 4-5 minuta, sve dok bjelanjci ne očvrsnu. Posipajte s još malo maslinova ulja, svježe mljevenim paprom i korijanderom. Poslužite toplo uz prepečeni kruh, a možete dodati i koju žlicu kiselog vrhnja.
Pire krumpir s mladim lukom. Fini, kremasti pire u koji smo dodali par žlica kiselog vrhnja upotpunit će nasjeckani mladi luk – i bijeli i zeleni dio. Ne zaboravite na ovu ideju dok god traje sezona mladog luka!
Kreme na bazi šlaga. Za kraj, još jedna ideja za (više) deserata! Uz Brzo & Fino vrhnje za šlag i nekoliko sastojaka koje uvijek imate kod kuće možete pripremiti jednostavne i fine kreme koje možete poslužiti samostalno, uz dodatak orašastih plodova, keksa ili jednostavni biskvit te uz voćne salate.
Postupak je jednostavan: miksajte vrhnje za šlag oko 1 minutu, zatim dodajte žlicu šećera i 3-4 žlice džema i nastavite sve dok ne dobijete čvrste vrhove. Slobodno ubacite ekstrakt vanilije, badema ili naranče, a zanimljiva su kombinacija i one s malo vanilin šećera i cimetom u prahu te muškatnog oraščića.