preloader
Više povrća, svaki dan!

Više povrća, svaki dan!

Iskoristite obilje povrća na tržnicama i uključite ga u tjedni jelovnik.

Ideje za jednostavna jela od povrća namijenjena su ljubiteljima povrća te onima koji će ga uz brza i fina jela lakše zavoljeti. 

Focaccia s povrćem

Ponedjeljak. Uljepšajte kraj prvog radnog dana tjedna jelom za koje ne treba puno truda, a kojeg bi, obzirom na količinu povrća, odobrila svaka mama! Tijesto za pizzu nadjenite maslinovim uljem i s puno sezonskog povrća, koje god vam dođe pod ruku – tikvicama, paprikama, rajčicom, lukom, češnjakom… Pospite mješavinom mediteranskih začina i pecite na 180 stupnjeva dok ne tijesto ne postane hrskavo. Pripazite na jačinu pećnice i po potrebi pecite samo s donje strane kako se povrće ne bi prepeklo. Nadjev možete upotpuniti i mozzarellom ili Salakisom.

Pečene paprike

Utorak. U ovom ljetnom jelu, pripremite li veću količinu paprika, možete uživati na više načina tijekom cijelog tjedna. Cijele ili narezane na polovice, paprike poprskajte maslinovim uljem, posolite, popaprite te ispecite u pećnici na 200-230 stupnjeva, dok ne omekšaju i lagano ne potamne. Kad su pečene, pustite da se ohlade, pa im odstranite kožicu i očistite od sjemenki. Služite prelivene maslinovim uljem, uz malo peršina i češnjaka, bosiljka ili majčine dušice – pripremljene na ovaj način možete ih držati u hladnjaku nekoliko dana. Ukusan su prilog jelima od mesa, a uz kremastu ricottu i nezaboravan sastojak gurmanskog sendviča.

Zeleni smoothie

Srijeda. U blenderu smiksajte pola veće ili jednu manju bananu, dvije šalice mladog špinata, čašu mlijeka i nekoliko kockica leda. U smoothie možete dodati i sjemenke lana, bademe i drugo orašasto voće. U zdravlje!

Zdrave grickalice

Četvrtak. Narezani celer poslužite uz osvježavajući dip od Brzo & Fino kiselog vrhnja s malo soli, papra i vlasca. Grickati možete i svježu mrkvu ili pečene tikviceiz pećnice narezane na kolutiće. „Podebljajte“ dozu povrća i pripremite osvježavajući tzatziki umak s naribanim svježim krastavcem, Dukatosom natur, malo češnjaka, maslinova ulja, nasjeckanog kopra i mente, par kapi limunova soka te soli i papra. Tzatziki je odličan i kao dodatak salatama, tortiljama i sendvičima te se savršeno nadopunjuje s mesom s roštilja.  

Dip od rajčice i ricotte

Petak. Rajčice pecite u pećnici oko 30-40 minuta na 180 stupnjeva. Ispasirajte ih, pasirane pomiješajte s ricottom i začinite maslinovim uljem. Ovaj umak možete poslužiti kao fini namaz na kriški tostiranog kruha, na koju ste prethodno utrljali malo češnjaka ili kao dip za hrskave krumpiriće. Idealan razlog za druženje kojim ćete obilježiti kraj tjedna!

 

Ljeto je najbolje vrijeme za uživanje u povrću! Podijelite s nama recepte uz koje ćemo ga voljeti još više.