preloader
Više voća, svaki dan!

Više voća, svaki dan!

Vaš organizam, ali i nepce zaslužuju više voća. Tjedni vodič inspirirat će vas kako ga, u brzim i finim kombinacijama više uključiti u svakodnevnu prehranu.

Ponedjeljak

Voćno-mliječni smoothie. Ponedjeljak nije tako strašan započnite li ga uz hranjivi doručak u čaši, pravu energetsku bombu koja će pokrenuti metabolizam. U blender ubacite šalicu mlijeka, pola banane, jednu jabuku ili krušku narezanu na kockice, šaku zobenih pahuljica, žlicu maslaca od kikirikija te, a volite li slađe, i žličicu meda. Izmiksajte i odmah uživajte u smoothieju

 

Volite li doručak jesti žlicom, u omiljene žitarice ili zobenu kašu dodajte komadiće svježeg ili sušenog voća.

Utorak

Salata za ručak. Voćna salata ne mora biti desert: pomiješajte kriške naranče i grejpa s komadićima mozzarelle, začinite limunovim sokom i maslinovim uljem, a možete dodati i malo prženih badema.

 

Ako ste ljubitelj rikole, dodajte joj jagode, a začinite je maslinovim uljem te aromatičnim balzamičnim octom.

Odličan primjer gurmanske kombinacije s voćem je Waldorfska salata u koju ide narezani korijen celera i jabuka, mljeveni orasi, pržena piletina, Brzo & Fino kiselo vrhnje te žlica majoneze.  

Srijeda

Zdravi snack pravi je izbor za popodnevni predah. Jabuke s korom narežite na tanke ploške, odstranite sjemenke i pospite mljevenim cimetom. Želite li od njih napraviti hrskavi čips, složite ih na papir za pečenje i pecite na 160-180ºC oko sat vremena, sve dok ne postanu hrskave. Za ukusni dip pomiješajte Dukatos grčki tip jogurta s malo kikiriki maslaca, cimeta i meda. Dalje je sve jasno, zar ne? 

Četvrtak

Kruške i sendviči. Podignite gablec na novu razinu i pripremite gurmanski sendvič od sira, kuhane šunke, mljevenih oraha, meda i kruške

 

Avokado (koji se naziva i aligatorskom kruškom) izvrsno se slaže sa svježim sirom poput President posnog sira ili Galbani mascarponea. Na preprženu krišku kruha namažite malo sira, dodajte komade avokada i začinite svježe mljevenim paprom. Avokado se odlično snalazi i u ulozi maslaca na pecivu sa šunkom i sirom – samo ga usitnite vilicom i birajte zrelije plodove. 

Petak

Nazdravite petku zdravim svježe cijeđenim voćnim sokom. Dovoljno vam je već obično cjedilo za agrume te naranča, limun, grejp, mandarine ...ili od svega po malo! U dobiveni sok možete dodati i malo vode, a ne zaboravite pokupiti i sitnije komadiće. Prije cijeđenja, kako biste iskoristili što više soka, voće lagano rukom protrljajte po ravnoj površini (kao da valjate tijesto valjkom).

Subota

Vrijeme za desert. I to onaj sa svježim voćem! Red beze kore ili biskvita, red tučenog Brzo & Fino vrhnja za šlag začinjenog vanilin šećerom i red svježeg sezonskog voća.

 

 

Nećete pogriješiti ako se odlučite za zdravi sladoled od banane.

Nedjelja

Aromatični kompot može obogatiti doručak, zaokružiti nedjeljni ručak ili osvježiti popodne kao međuobrok. Potrebno vam je 500 g voća, 50 g smeđeg šećera, mahuna vanilije i štapić cimeta te nekoliko listića svježe metvice. Zagrijte voće, šećer i dvije-tri velike žlice vode, dodajte začine i pustite da prokuha, a zatim pirjajte do 5 minuta. Kompot možete držati u frižideru do dva dana ili zamrznuti za kasnije (iskoristite ga unutar tri mjeseca). Servirajte uz šlag ili sladoled od vanilije, prelijte po grčkom tipu jogurta ili jedite samostalno.  

 

Uklopite voće u jelovnik što češće, kako bi njegova popularnost uvijek bila na zadovoljavajućoj razini. Posebno u očima mlađih članova kućanstva, koje uvijek iznova treba impresionirati!